Czeglédy-ügy

2017.10.21. 11:18

A 78 éves Bandi bácsi is a Czeglédy-ügy károsultja 

Nemcsak diákokat és felnőtteket, de nyugdíjasokat is érint a Czeglédy Csaba nevével fémjelzett iskolaszövetkezeti büntetőügy. A szombathelyi Vizner Endre 78 éves, ennek ellenére iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatták. Az utolsó havi bérét ő sem kapta meg.

Cseszkó Tamás

 

-Szeretek dolgozni – mondta el lapunknak a 78 éves Vizner Endre, aki szombathelyi otthonában mesélt az elmúlt évek történéseiről. Elárulta, az elmúlt időszakban a tetőfelújításra kellett a nyugdíj mellé a pénz, ráadásul a felesége betegsége miatt mágneses lepedőt is vásároltak. Bandi bácsi kiváló fizikummal rendelkezik, még közel a nyolcvanhoz is bírja a terhelést, azt mondja, egyáltalán nem érzi magát gyengébbnek, mint korábban. Ezért is jelentkezett a Rébusz Iskolaszövetkezethez ezelőtt pár éve. Akkor az azóta előzetesbe letartóztatásba került M. Zoltánnal találkozott, vele beszélték meg, hogy milyen munkalehetőségek vannak. –Dolgoztam egy logisztikai cégnél, a Praktikerben, gyárakban és egy vámárut kezelő céggel, mindig ahova épp közvetítettek – mesélte. Bandi bácsi óránként általában 750 forintot keresett, ennek azonban a 33 százalékát levonták tőle, így valójában 500 forint körüli összegért végezte el a munkáját.

–Volt olyan munkahely, ahol elárulták, hogy ők 2100 forintos órabért fizetnek a munkáltatómnak – mesélte, ami azért is érdekes, mert ennek függvényében úgy tűnik, hogy a munkaerőközvetítő céghálózat többszörösen nyert a munkavállalókon. Egyrészt ott van a piaci nyereség, másrészt nagyon úgy tűnik, hogy a gyanú szerint a levont közterheket nem fizették meg az államnak. Ezt igazolhatja azon felvetés is, hogy Bandi bácsinak a törvény értelmében kellett volna kiegészítő nyugdíjemelést kapnia pont a nyugdíj mellett végzett munkája miatt, ám ez nem történt meg. Elmondása szerint január óta járna neki a magasabb összeg, mégsem történt semmi. Bandi bácsi kérésünkre megmutatta a bérpapírjait is. Érdekességképp elmondható, hogy bár ő ugyanazokkal a személyekkel tartotta a kapcsolatot, volt, hogy a Human Operator Zrt-től jött az elszámolás, és volt, hogy a Student Pro iskolaszövetkezettől. –Mindig más cég utalta a béremet, az egyik takarékszövetkezetnél vezetett számlára – árulta el az idős férfi, akinek jelenleg százezer forinttal tartozik a Czeglédy-féle cégháló. Azt mondja, a politikus letartóztatását követően a logisztikai cégnél jelezték nekik, hogy mostantól nem tudnak dolgozni. –Hiába mentünk be a Rébuszba, ott már nem volt senki, így minket senki nem tájékoztatott arról, hogy mikor leszünk kifizetve – hangzott el. Bandi bácsi arról is beszélt, hogy az iskolaszövetkezetnél foglalkoztattak nagy része nem is diák volt. – Ahol én dolgoztam, ott húsz emberből jó, ha egy-kettő volt diák, többen voltunk nyugdíjasok. A férfi néhány napja kezdett egy nyugdíjas szövetkezetnél dolgozni, az egyik helyi lámpagyárban, de reméli, hogy egyszer megkapja azt a pénzt is, amivel Czeglédyék tartoznak neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában