az elmúlt hét témái

2017.10.15. 08:00

Aktuális kérdések: mennyi hiányzást igazolhat a szülő és hogyan biciklizzünk zord időben?

Több vagy kevesebb iskolai hiányzási napot igazolhasson a szülő? Mekkora teret és időt ível át az újonnan átadott sétány a szombathelyi belvárosban? És vajon mire érdemes odafigyelniük azoknak, akik ősszel a bicikli nyergébe pattannak? Megannyi izgalmas kérdés, amelyekre a héten választ kerestünk a Vas Népe hasábjain.

Vas Népe-összeállítás

Árva Bence, Varga Damján, Palkovits Vencel, Tóth Doroti friss gyümölccsel és teával védekeznek a megfázás ellen Szentpéterfán Fotó: Unger Tamás

Felröppent a hír a szülők és a pedagógusok körében: a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete szeretné elérni, hogy az iskolákban az eddigi három vagy négy helyett 15 nap hiányzást igazolhassanak a szülők. Annak jártunk utána, mit gondolnak erről a vasi tanárok és orvosok?

A változtatást azért látnák szükségesnek a gyermekorvosok, hogy a diákoknak ne kelljen egy enyhébb megfázás esetén is, csupán az igazolás miatt az orvosi rendelőket felkeresniük, ahol esetleg ki vannak téve újabb fertőzéseknek. Az általunk megkérdezett vasi iskolák zömében nem értenek egyet ezzel az elképzeléssel.

Árva Bence, Varga Damján, Palkovits Vencel, Tóth Doroti friss gyümölccsel és teával védekeznek a megfázás ellen Szentpéterfán Fotó: Unger Tamás

László Jánosné, a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola igazgatója szerint például kétélű dolog lenne a limit felemelése, mert biztosan lennének olyan diákok, akik visszaélnének a túl könnyű szülői igazolás lehetőségével. Indokolt esetben a szülő így is kaphat engedélyt, hogy a törvényileg járó három napnál többre kikérje a gyermekét az iskolából. Az igazgatónő ugyanakkor a háziorvos szempontját is megérti. A zsúfoltság és a kényelmetlenség elkerülésére az iskolaorvosi hálózat javítását tartaná jó megoldásnak.

Az új Romkert sétány, amelyet a héten adtak át a forgalomnak Szombathelyen, kapcsolatot teremt az Ady tér és a belváros között. Nemcsak a praktikus, hanem a szimbolikus jelentősége is nagy a 184 méter hosszú átjárónak, amely a Romkert fölött átívelve az Ady tér és a belváros között teremt gyalogos kapcsolatot.

Először a frissen átadott Romkert sétányon. Balról: dr. Veres András, dr. Puskás Tivadar és dr. Hende Csaba Fotó: Unger Tamás

A Szent Márton-terv részeként készült el az Ady tér és a Mindszenty tér között közvetlen kapcsolatot teremtő, a Romkerten átvezető sétány. Az átadóünnepségen köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, avatóbeszédet tartott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A sétányt dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg.

Lassan eljön a biciklik „alvóideje”: október végén ugyanis sokan beparkolják a kerékpárjukat a pincébe, jövő tavaszig elő sem veszik. Aki mégis úton van, legyen óvatos!

Egyre többen odázzák el biciklijük téli álmát, mert környezettudatos, mert kitisztítja a fejet, mert gyors és kényelmes közlekedési eszköz. Az őszi-téli időszakban azonban nem árt fokozottan ügyelni. Ilyenkor később világosodik és korábban lesz sötét, vagyis megváltoznak a látási és a láthatósági viszonyok. Gyakori már a fagypont alatti hőmérséklet és a rendszeres csapadék miatt kialakuló csúszásveszély.

Árvay Gergely kerékpáros futár, ő segített sorolni az őszi biciklizés veszélyeit: felhívja a figyelmet arra, milyen könnyen megcsúszhat a bicikli kereke a nedves aszfalton, a lehullott leveleken Fotó: Unger Tamás

Szóval időben fel kell készíteni magunkat és járgányunkat a hidegebb időkre. Ősszel a lehullott, nedves falevelekre kell különösen figyelni. Árvay Gergely egy helyi kerékpáros futárcéget vezet – van tapasztalata az őszi közlekedésben, és bizony van rossz élménye is. Néhány évvel ezelőtt a Paragvári úton ráhajtott egy tobozra, amely megbújt az avarban. A kis akadály elég volt ahhoz, hogy az első kerék kiforduljon. A szerencsétlen földre érkezésnek kulcscsonttörés lett a vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában