szombathelyi közgyűlés

2017.10.27. 15:34

Ez történt a szombathelyi közgyűlésen – Értékeltek a pártok

Több nagy horderejű döntést hoztak a képviselők az októberi, hosszúra nyúlt szombathelyi közgyűlésen – ezeket pénteken sajtótájékoztatón értékelték a pártok.

SZMK

Szükséges, de nem a legfontosabb teendő, hogy a város felújítsa a Gothard-kastélyt – fogalmazott Balassa Péter az 1,8 milliárd forintos beruházással kapcsolatban. A Jobbik politikusa szerint betonba önti a pénzt az önkormányzat, amivel elsősorban a kivitelezők járnak jól. Felesleges és elhibázott politikai döntésnek nevezte az új közszolgáltatási telephely kialakításáról született határozatot is, miszerint a Sárdi-éri ipari parkba költözik a Szova Zrt. A város az erre érkezett központi forrást adta most át az érintett cégnek. Beszélt még a reklámplakátokról szóló új rendeletről, amelynek értelmében közterület-használati díjat kell ezek után fizetni. A képviselő elmondta, hogy törvényességi vizsgálatot kezdeményez ebben az ügyben. Szólt még azokról a javaslatokról, amelyeket előterjesztett, ám a testület leszavazott: így egyebek mellett a Czeglédy-ügy károsultjait segítő alap meghiúsult tervéről.

A javaslat, miszerint Balassa Péter képviselői keretét felhasználva kifizetne néhány kárvallottat, csak politikai haszonszerzésre jó – így vélekedett a Fidesz frakcióvezetője, aki hozzátette: az Országgyűlés már foglalkozik a kérdéssel. Lendvai Ferenc a fejlesztési döntésekről szólva kifejtette, hogy a források címkézve érkeznek Szombathelyre a Modern Városok Programban, a közszolgáltatói telephely kiköltöztetése is így történhet meg. Ezzel a belvárosi telephelyek értékesíthetővé válnak, ami régi gondokat old meg – fogalmazott. Szintén így valósulhat meg a jövőben a Puskás Tivadar utca északi rákötése az elkerülőútra, vagy éppen a Saághy út meghosszabbítása. Felújítják a vásárcsarnokot is: a munka húsvét után kezdődhet meg. A lassú ütemezést azzal indokolta, hogy a szakaszos bezárással garantálni tudják a folyamatos működést. Felelős döntésnek nevezte a fideszes politikus a városháza felújításától való visszalépést. Az e célra kapott 600 millió forint helyett 1,2 milliárd forintba kerülne a beruházás, ezért a város inkább lemond erről az összegről.

A városháza fejlesztésének megtervezésére elköltött 40 millió forintot sajnálják többen, köztük a baloldali frakciót képviselő Kopcsándi József is. – A város meggondolatlanul szórja a pénzt, miközben fontosabb dolgokra alig jut – jegyezte meg. Kritizálta a kastélyfelújítást, amelynek nem látják még az üzemeltetési kiadásait. Szuhai Viktor azt tette szóvá, hogy amíg más városok a lakosság számára hasznosabb célokra, például útfelújításokra tudtak forrást kérni, addig Szombathely nem jól használja fel az ide érkező pénzeket. Felháborítónak tartja a plakátok megadóztatását: úgy látja, ezzel nemcsak a reklámokkal foglalkozó vállalkozások, hanem a falfelületeket bérbe adó társasházak is rosszul járnak.

Molnár Miklós alpolgármester először a költségvetés módosításáról tájékoztatott. Elmondta, hogy csak kismértékű korrigálásra volt szükség, és pluszbevételek nélkül is tartható volt a nullás egyenleg. Beszélt az új sportkomplexumban megtartott tesztmeccs szervezése körül tapasztalt problémákról. Sérelmezte, hogy mint tulajdonosok sem meghívót, sem információt nem kaptak előzetesen a közgyűlés napjára időzített rendezvényről. Ismertette a hulladékgazdálkodásról szóló határozatot, mely szerint nagy előrelépés történt a viszonyok rendezésében. A Pro Savaria képviselője megemlítette a Styl ruhagyárral kapcsolatban, a zárt ülésen meghozott döntést. Mint fogalmazott: az önkormányzat mind a hitelezői, mind pedig a tulajdonosi jogviszonyát maximálisan figyelembe véve határozott arról, hogy megvásárol egyes jelzáloggal terhelt ingatlanokat a cégtől, amellyel rendezhető a város felé élő tartozás. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ehhez még további szervezetek döntése is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában