vasi haditorna

2017.10.11. 20:23

Gránátot vetettek, győzelmet arattak a csapatok- megyei döntőben mérték össze katonai ismereteiket a vasi iskolák diákjai

VÉP Szoros versenyben győzött a SZMSZC Savaria Szakgimnázium és Kollégium SAVARIA 1-es csapata az idei haditornán.

Pintér Viktória

Szecsődi Bence, a vépi iskola egyik diákja indul a 400 méteres fegyveres váltófutáson Fotó: Nagy Jácint

A csapatkapitányok mögött 14 elszánt gárda sorakozott fel. A fiatal, négy tagból álló alakulatok olyan elmés nevek zászlaja alatt gyülekeztek, mint a Premo1 Official, az Elit barbárok, a Rosszcsontok, a Most, a Fokhagymás nápolyi, a Rántott hús vagy az Öngyilkos osztag. A Haditorna 2017 megyei döntőjét Harangozó Bertalan kormánymegbízott nevében dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára nyitotta meg. Kiemelte, hogy bár sokféle névvel – akadályverseny, honvédelmi erőpróba – szervezték már meg ezt a rendezvényt, a lényeg ugyanaz maradt: szeretnék, ha a fiatalok magukénak éreznék a honvédelem ügyét, és a verseny alatt a különböző akadályok leküzdése során megéreznének valamit abból, mit jelenthet hivatásos katonaként tevékenykedni.

Fotó: Nagy Jácint

Ferge László őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi toborzó- és érdekvédelmiiroda-vezetője vezetett minket körbe a terepen. A verseny különböző helyszíneken zajlott. A tornateremben mátrixpályán kellett boldogulniuk a csapatoknak, térkép alapján kellett eljutniuk egyik pontból a másikba. A titok abban rejlett, hogy tudta-e a csapat a térképet a saját helyzetével azonos irányba fordítani.

Szecsődi Bence, a vépi iskola egyik diákja indul a 400 méteres fegyveres váltófutáson Fotó: Nagy Jácint

Azután a szellemet kellett megmozgatni és a haditotó kérdéseire a lehető legjobban válaszolni. Ferge László azt is megjegyezte: egy katona esetében nemcsak a jó erőnlét számít. Ahhoz, hogy valakit felvegyenek, jó tanulmányi eredményre és kiemelkedő egészségi állapotra van szükség. A versenyt mozgató szellemiség minden feladatnál látszik. Bár a versenyszámokat időre kell teljesíteni, mindenhol eligazítást tartanak az adott gyakorlathoz legjobban értő szakemberek. Ferge László azt mondja, hogy elsősorban azt szeretnék, ha ezen a versenyen tanulnának a diákok, ha a feladat elvégzése közben rögzülnének a helyes mozdulatok, szabályok. Vagyis a gyakorlat és a mentalitás összeérne a szaktudással.

A diákok közül a legtöbben a fegyveres futást várták. Ránézésre nem tűnik olyan vészesnek – már ha a futást önmagában nem gondoljuk tragédiának -, de hamar kiderül, hogy a 3 kilogrammos fegyver alapjaiban megváltoztatja a futómozgást. A testet kibillenti az egyensúlyi helyzetéből, végig kontroll alatt kell tartani mindent, és ez nagyon nehéz.

Lendvai Dzsenifer jó tempóban indult neki a 400 méternek, a végére azonban minden erejét össze kellett szednie, hogy célba érjen. Félelmetes volt az a kitartás, ahogy a fogyó erő ellenére végigfutotta a távot. Közben az alagsorban, az „óvóhelyen” célba lőttek a fiatalok, az első emeleten pedig egészségügyi ismereteikről adtak számot. De futottak álcahálóval, fél térdre ereszkedve hajítottak gránátot, szóval igazi bakák versenye volt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában