A zene világnapja

2017.10.05. 19:43

Így ünnepelték Szentgotthárdon a zene világnapját

SZENTGOTTHÁRD – A Szentgotthárdi Zeneiskola tanulói és pedagógusai koncerttel ünnepelték a zene világnapját.

Horváth R. László

Páli Borka előadásában hallgathatta meg a közönség Takács Jenő hangzásgyakorlatának első tételét Fotó: Horváth R. László

A rendezvénnyel egyben az oktatási intézmény névadójának, Takács Jenőnek 115. születésnapjáról is megemlékeztek. A Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, zenepedagógus 1902. szeptember 25-én született. A kiváló zongoraművész így vallott magáról: „Életem négy világrészben zajlott, az utolsó harminc év szülőhelyemre való visszatéréssel végződött. Számos kiváló kortárssal volt alkalmam baráti kapcsolatot, ismeretséget fenntartani: Paul Hindemithtel, Darius Milhaud-val, Yehudi Menuhinnal. Bartók Bélával, Kodály Zoltánnal, Dohnányi Ernővel, Weöres Sándorral, Csorba Győzővel, Jékely Zoltánnal, és a magyar kulturális élet más kiemelkedő személyiségeivel.” A rendezvénnyel egyben az oktatási intézmény névadójának, Takács Jenőnek 115. születésnapjáról is megemlékeztek. A Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, zenepedagógus 1902. szeptember 25-én született. A kiváló zongoraművész így vallott magáról: „Életem négy világrészben zajlott, az utolsó harminc év szülőhelyemre való visszatéréssel végződött. Számos kiváló kortárssal volt alkalmam baráti kapcsolatot, ismeretséget fenntartani: Paul Hindemithtel, Darius Milhaud-val, Yehudi Menuhinnal.

Páli Borka előadásában hallgathatta meg a közönség Takács Jenő hangzásgyakorlatának első tételét Fotó: Horváth R. László

Bartók Bélával, Kodály Zoltánnal, Dohnányi Ernővel, Weöres Sándorral, Csorba Győzővel, Jékely Zoltánnal, és a magyar kulturális élet más kiemelkedő személyiségeivel.” Sebestyénné Németh Eszter intézményvezető elmondta: az UNESCO nemzetközi tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére tette október 1-jét a zene világnapjává. A nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet. Fontos, mert közelebb hozza a különböző kultúrák muzsikáit, zenei világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában