vigadalom

2017.10.22. 08:08

Vasárnap is tart az izgalmas Orsolya-napi Vásár Kőszegen

Idén 16. alkalommal rendezték meg a kőszegi Orsolya-napi Vásárt, ahol a város és vonzáskörzetének ízeit kóstolhatták meg az érdeklődők. Azonban nemcsak az életkülönlegességek miatt volt érdemes kilátogatni a várba és a Fő térre, hanem a kulturális programok miatt is.

Pungor Csaba

- Egy több száz éves hagyomány előtt tisztelgünk ezzel a kétnapos rendezvénnyel, ezért igyekszünk minden évben kicsivel többet adni a kilátogató érdeklődőknek – mondta Pócza Zoltán szervező, hozzátéve, hogy a vásár fókuszában továbbra is a helyi értékek állnak. A gesztenye, a dió, a szőlő, a tök és a többi őszi gyümölcs mellett a kézműves termékek megvásárlására is lehetőség nyílt. Nagyon kelendő árucikk volt a csuhéból készült baba. A vásári hangulat elengedhetetlen kellékeként ízletes borokat kóstolhattak az idősebbek. A fiatalok körében a mindig népszerű lángos és kürtöskalács volt a sláger. Utóbbinál például volt, hogy húsz percet is várni kellett, hogy az édesszájú vendég csillapíthassa éhségét.

A szervezők azonban igyekeztek odafigyelni arra, hogy több színtéren szórakoztassák a kilátogató tömeget.

- A növekvő érdeklődés miatt három helyszínre bontottuk szét az idei rendezvényünket – tette hozzá Pócza Zoltán. A Jurisics teret a profi vásárosok vették birtokba, míg a várudvaron a natúrparki kézművesek árulták portékáikat. Nagy hangsúlyt kapott a helyi érték közvetítése és a hagyomány ápolása. Borászok, méhészek, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok termékei mellett lehetőség volt ízletes mézeskalácsot is vásárolni.

 

A Civil ízek utcájában harminc civilszervezet volt jelen, alaposan kitettek magukért. A sütemények mellett igazi hungarikumok kóstolására is volt lehetőség. A főzőversenyen nemcsak a hagyományos ízek tűntek fel, hanem a városok, falvak szövetsége révén az értéktárban szereplő ételeket is lehetőség volt megkóstolni. A gasztronómiai fesztiválra Hajdúnánásról, Bajáról, Mikepércsről, Tihanyból és Kőszeg testvérvárosából, Szencről is érkezett csapat, akik a régi idők receptjével próbálták lenyűgözni az érdeklődőket, valamint a zsűrit. A kétnapos rendezvényen különleges befőtt, savanyúság, gyógybor, gyógylikőr, sütemény és lekvárok kóstolására is volt lehetőség.

Kulturális programokból sem volt hiány. A Jurisics várban Kiemelt kőszegi értékek című kiállítást szombaton az Orsolya-napi vásárhoz kötve nyitották meg. Reformációi sétára is volt lehetőség csatlakozni, de zenei csemegékkel is várták a szervezők az érdeklődőket.

- A program összeállításánál igyekeztünk nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a rendezvény egységét ne bontsuk meg, ezért a fellépőket úgy választottuk meg, hogy népzenei gyökerekkel rendelkezzenek – fűzte hozzá Pócza Zoltán. Az Alpensänger Német Nemzetiségi Kórus mellett fellépett Bognár Szilvia és Szabó Balázs Bandája.

A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy idén is szoros barátságok köttettek és kora estére kis csoportokba verődött amatőr dalárdák fokozták a jókedvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában