nagyanyáink ideje

2017.10.14. 15:15

Kézműves mesterségekkel köszöntötték az őszt Cákon

A cáki kultúrházban igazi sürgés-forgás fogadja az arra járót. A tér összes pontján készül valami. Az egyik sarokban kosarat fonnak, a másikban lószőr ékszereket.

Pintér Viktória

Máshol nemezvirágok nyílnak, szalmaangyalok röppennek, mézeskalácsillat árad a sütőből, megroppan a kenyérhéj a kemencében. Paukovics Józsefné polgármester elmondta, hogy a kétnapos esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatba illeszkedik és egy olyan világot szeretnének megmutatni, amit talán már egyre kevesebben ismernek. A kézműves mesterségeket, a hagyományunkat, a nagyanyáink idejét. Pados Zoltán a kosárfonás alapjait tanítja a kicsiknek és az érdeklődő felnőtteknek. Az amerikai fűzből készült virág és szappantartó egy pillanat alatt népszerű lesz. Szinte belezavarodik a szem látva, milyen serényen jár a mester keze. Egy csippentés, egy nyisszantás és máris ott az alapanyag a kicsi kezekbe. Fontos, hogy mind a két kéz dolgozzon, különben a vessző megtörik, nem jól hajlik, nem adja ki a formát.

 

Decsi Diána szalmafigurákat készít a mellékuporodókkal. Egymás után táncolnak le az angyalkák az asztalról. Itt tényleg mindenkire odafigyelnek, időt adnak a tanulásnak, teret a saját munkának. Tőből dolgozunk – figyelmeztet Diána. Az alapoktól, a gyökerektől ismétlődik a mozdulat.

Mézeskalácsot díszítenek a fiatal lányok, leendő anyukák egy másik asztal körül. Csak így lehet készülődni az ünnepre. Aprólékosan, szépen. Egymás után kerülnek fel a magocskák a szívkalácsokra. Közben van már olyan is, ami éppen sül. Az illat idevarázsolja az ünnepet, az otthont. Vértes Ildikó beavat a tésztatitkaiba is. Azt meséli ezt a mézeskalácstésztát fél perc alatt kell legyúrni, különben elég a kéz alatt és nem lehet dolgozni vele. Fontos az is, hogy olyan konyhánk legyen, ahol rá lehet nyitni az ablakot ezekre a karácsonyi csodákra.

Nemezvirágok készülnek Pajor Andreánál. Gyúrják a golyókat az apró kezek, virágok nyílnak a markokban. Dögönyözni kell és simogatni, ez a nemez művészete.

A kemencében sült kenyér és gulyásebéd után a csapat Kőszegre indul Bíró Brigitta keramikus műhelyébe, aztán megnézik a régi mesterségek kiállítását a Tábornok házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában