előadás

2017.10.18. 19:32

Német nyelvű előadás a szombathelyi egyetemen – Mit kötnek a tudós nők?

SZOMBATHELY Tudós nők, de nem Moliére-től: a bécsi Portraittheater vendégjátéka az Osztrák Kulturális Fórum közvetítésével és támogatásával érkezett a szombathelyi egyetemi előadóba. Katedra és színpad között egyébként is van hasonlóság.

Ölbei Lívia

Az ELTE SEK szombathelyi germanisztika tanszéke évek óta szoros kapcsolatot tart fönn az Osztrák Kulturális Fórummal, amelynek támogatásával rendszeresek a Berzsenyi téri egyetemi épületben a kortárs irodalom színe-javából válogató német nyelvű felolvasások, író-olvasó találkozók (de volt már itt vendég a német nyelvterületen szintén népszerű Tóth Krisztina is). Ezek az események nem csak a német szakos hallgatókat szólítják meg.

Az új tanévben egészen különleges programmal kezdődött-folytatódott a sorozat: ezúttal a bécsi Portraittheater Curie – Meitner – Lamarr unteilbar című előadását láthatta a közönség. A 20. század három jelentős tudós nőjének portréját egymás mellett, egymás kontextusában elhelyező monodrámában mindhárom szerepet Anita Zieher veszi magára, az előadás rendezője Sandra Schüddekopf. (Anita Zieher politikatudományt és kommunikációt tanult, ezek után köteleződött el a színháznak.) Az egymáshoz kapcsolódó három egyéni női sors kirajzolja a 20. század máig nem „lefutott”, sokszor félreértett nagy küzdelmének, a női emancipációnak a mintázatait is. Az előadásnak ráadásul mintha természetes közege volna a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületének nagyelőadója, ahol különösen szembetűnő a kontraszt a nyitójelenetben békésen növekvő haragoszöld kötött sál – a kötögetés mint a női lét alapjellemzője! – és a zöld tábla előtt ágaskodó tudományos ambíciók között. Old és köt a tudós nő.

A bécsi Portraittheater női sorsokra specializálódott: a művészet és a tudomány területén kiemelkedő eredményeket elért, erős, okos nőket vonultat föl a színpadon, és persze azt is megmutatja, hogy milyen árat fizettek az önállóságukért. A színház 2006 óta előadást készített mások mellett Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, George Sand életéről. A bemutatók sokfelé eljutottak Belgiumtól Iránon át az USA-ig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában