a nagy oltás kérdés

2017.10.27. 11:25

Október végéig kérhetik az iskolákban a HPV elleni oltás beadását a hetedikes lányok szülei

MEGYEI KÖRKÉP Iskolai kampányban kaphatják meg a HPV elleni önkéntes védőoltást azok a lányok, akik betöltötték a 12. életévüket és a 7. osztályt végzik. A vakcina nem helyettesíti a rendszeres méhnyakrákszűrést.

Tóth Kata

Dr. Gyüre Zsuzsanna házi gyermekorvos a Bolyai iskolás lányokat oltja majd először novemberben Fotó: Unger Tamás

Október végéig kell a szülőknek visszajuttatniuk az iskolákba a nyilatkozatot, amelyben beleegyeznek, hogy lányuk megkapja a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV (humán papilloma vírus) elleni oltást.

Dr. Gyüre Zsuzsanna házi gyermekorvos a Bolyai iskolás lányokat oltja majd először novemberben Fotó: Unger Tamás

A védőoltás képes megelőzni a fertőzést a vírus azon két típusa esetében, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozza.

A nemzeti védőoltási prog-ramba bekerült kétadagos oltóanyag mindkét dózisa ingyenes. Nem kötelező, csak kérhető, és azoknak jár, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola 7. osztályát. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, az elsőt novemberben kapják meg a gyerekek, a másodikat áprilisban.

Három éve indult a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program, a vakcináról azt mondják, 93 százalékot meghaladó védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál. Eddig az igénylés minden évben 70 százalék feletti volt az országban.

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta: 2016-ban a népegészségügyi főosztály nyilvántartása alapján Vas megyében átlagosan

74 százalék körüli átoltottság volt és idén is hasonló számokat várnak. A megyében ezernél valamennyivel többen tartoznak az oltásra jogosult korcsoportba. A népegészségügyi szervezetek ajánlják a védőoltást, a mellékhatásokra, szövődményekre vonatkozóan nincs negatív tapasztalatuk. Széles körben javasolt a vakcina, de leginkább a szexuális élet megkezdése előtt, gyermek- vagy serdülőkorban érdemes beadatni, amikor – főleg a méhnyakhám rétegében – csekély az ellenálló képesség a vírussal szemben, mondja dr. Horváth Boldizsár szülész-nőgyógyász főorvos. Úgy véli, mára egyértelművé vált, hogy a HPV a méhnyakrák okozója, különösen fiatal korban. Az is egyértelmű, hogy a HPV-elleni oltás a megelőzés egyetlen értelmes módja. Emlékeztető oltás birtokában a nőknek a védendő időszakra, mondhatni egy életre védettséget ad. (Az emlékeztető oltással meg kell erősíteni az immunvédekezést pár évvel a beadás után.)

- Most már azt is tudjuk, hogy egy víruscsoportról van szó, amelynek pillanatnyilag 52 alcsoportját pontosan ismerjük, de további 50-55 alcsoportját is kutatják – ezekből három-nyolc hozható különböző mértékben gyanúba a méhnyakrákkal. Ha valaki védőoltást kapott, az nem jelenti, hogy egy életre 100 százalékos védettséget szerez a méhnyakrákkal szemben, de jó esélye van rá. A főorvos fontosnak tartja megjegyezni, hogy az oltás beadásával egy nő sem mentesül a rendszeres – kétévenkénti – komplex nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatok alól, ahol citológiai mintavétellel méhnyakrákra, ezzel egy időben számos szexuálisan (is) átadható fertőzésekre is végeznek szűrést.

Dr. Horváth Boldizsár csak a bulvársajtóból hallott olyan esetről, hogy a védőoltás bajt okozott volna.

Az ÁNTSZ és a különböző nemzetközi szervezetek is erősen ajánlják – nincs ok ódzkodni a beadatástól.

Személyre szabott, a környezetet és a családok életét figyelembe vevő oltásrendnek örülne a szombathelyi Kajzinger Ildikó, aki két év múlva lesz érintett a HPV-elleni oltással kapcsolatban – akkor lesz 12 éves az egyik lánya. Felmerült már benne, vajon mennyire veszélyeztetett a gyermeke. A kérdést ő úgy közelíti meg: felelős szülőként mérlegelnünk kell, mik a kockázatai az oltás beadásának, illetve annak, ha nem kérjük.

Mindenekelőtt azonban a saját életünkkel kell mintát mutatnunk a gyerekeinknek arra: vigyázniuk kell magukra. A fiúkat és a lányokat is meg kell tanítani arra: a szexualitás nem játék – a felelősség, az érzelmek és az egészség szempontjából sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában