Kőszeg

2017.10.24. 10:30

Orsolya napján még a gyöngytyúk is talált szemet!

 Ízletes ételek, helyi különlegességek, változatos programok várták az érdeklődőket a térség legérdekesebb eseményére.

Punger Csaba

Idén 16. alkalommal rendezték meg a kőszegi Orsolya-napi vásárt, ahol a város és Kőszeghegyalja ízeit kóstolhatták meg az érdeklődők. Azonban nemcsak az ételkülönlegességek miatt volt érdemes kilátogatni a várba és a Fő térre, hanem a kulturális programok miatt is.

- Több száz éves hagyomány előtt tisztelgünk ezzel a kétnapos rendezvénnyel, ezért igyekszünk minden évben kicsivel többet adni az ide látogatóknak – mondta Pócza Zoltán szervező, hozzátéve, hogy a vásár fókuszában továbbra is a helyi értékek állnak. A gesztenye, a szőlő, a tök és a többi őszi gyümölcs mellett kézműves termékek megvásárlására is lehetőség nyílt. Kelendő árucikk volt a csuhéból készült baba. A vásári hangulat elengedhetetlen kellékeként ízletes borokat kóstolhattak az idősebbek, míg a fiatalok a kürtőskalács árusok előtt vertek sátrat.

A szervezők odafigyeltek arra, hogy több helyen szórakozzanak a látogatók.

- A növekvő érdeklődés miatt három helyszínre bontottuk rendezvényünket – tette hozzá Pócza Zoltán. – A Jurisics teret vásárosok vették birtokba, míg a várudvaron a natúrparki kézművesek árulták portékáikat. Nagy hangsúlyt kapott a helyi érték közvetítése és a hagyományok ápolása. A Civil ízek utcájában harminc civil szervezet volt jelen. A sütemények mellett igazi hungarikumokat lehetett kóstolni. Nemcsak a hagyományos ízek tűntek fel, hanem a városok, falvak szövetsége révén az értéktárban szereplő ételek is kiemelt szerepet kaptak. A gasztronómiai fesztiválra Hajdúnánásról, Bajáról, Mikepércsről, Tihanyból és Kőszeg testvérvárosából, Szencről is érkezett csapat, akik a régi idők receptjeivel próbálták lenyűgözni az érdeklődőket – és persze a zsűrit. Kulturális programokból sem volt hiány. A Jurisics-várban Kiemelt kőszegi értékek címmel nyílt kiállítás, a reformáció 500. évfordulója emlékére sétához is csatlakozhattak az érdeklődők, és zenei csemegékkel is várták a Kőszegre látogatókat.

 

- A program összeállításánál igyekeztünk nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy népzenei kötődése legyen a fellépőknek – fűzte hozzá Pócza Zoltán. Bognár Szilvia és Szabó Balázs Bandája mellett az Alpensänger Német Nemzetiségi Kórus is remek koncertet adott a hétvégén.A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy idén is szoros barátságok köttettek és estére kis csoportokba verődött amatőr dalárdák fokozták a jókedvet. Vasárnap délután kiderült az is, melyik ételek varázsolták el a zsűrit. A partnervárosok közötti megmérettetésben különleges ízvilága miatt elismerésben részesült a mikepércsi rongyos fickó, a bajai halászlé és a szenci pacal. A helyi különlegességek közül a gyöngytyúkleves, a kőszegi borbarát hölgyek által elkészített vadragu, a kőszegpatyi vajollás tészta és a nemescsói disznótoros káposzta kapott különdíjat. Szász Károly, a zsűri elnöke örömét fejezte ki, hogy a résztvevők még mindig találnak régi recepteket, amelyek segítségével ízletes ételeket készítenek. Rámutatott arra is, hogy a rendezvény folyamatosan fejlődik. Ezért sem meglepő, hogy az időjárás szeszélyessége dacára rengetegen látogattak el az Orsolya-napi vásárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában