Vezetés

2017.10.05. 18:49

Ön is rádudál a tanulóvezetőkre? – Akkor ezt feltétlenül olvassa el!

SZOMBATHELY – A rutinos autósok hajlamosak megfeledkezni arról, hogy ők sem jogosítvánnyal a kezükben születtek. Mutogatás, dudálás, kiabálás: szinte minden nap tapasztalnak ilyet a járművezető-oktatók.

Pusztai Krisztina

fghnfghnfhnfghn Foto: fghnfghnfghnfghnf

Fotó: Nagy Jácint

Hiába ért véget több mint egy hónapja a nyári szünet, nem csappant a tanulóvezetők száma a szombathelyi autós-iskoláknál. És az utakon sem. Ez már évek óta így van – mondja Tátrai András szombathelyi oktató. – Vannak, akik a nyári diákmunkával összegyűjtött keresetüket szánják a jogosítvány megszerzésére. A tanulóvezetők 80 százaléka 17-25 év kor közötti, hiszen manapság már minden fiatal szeretne vezetői engedélyt, és lehetőleg minél előbb – folytatja.

A városban kialakuló reggeli vagy délutáni dugók és leginkább a türelmetlen szombathelyi sofőrök könnyen elbizonytalaníthatják a „mazsolákat”, és igencsak elvehetik a kedvüket a vezetéstől.

- Elsősorban az elindulásokkal van probléma, amikor a piros lámpa zöldre vált, a kezdő nem tud olyan gyorsan reagálni és nem tudja olyan tempóban elindítani az autót, mint egy gyakorlott vezető. Van, aki dudál, van, aki nagy gázzal kicsap a tanulóautó mögül – meséli az oktató. Az sem ritka, hogy a lámpa előtt „beelőznek” minket a záróvonalon, feleslegesen, hiszen már pirosat mutat. Ezen kívül a forgalmi szituációknál is rendkívül türelmetlenek a szombathelyi sofőrök, persze akadnak kivételek, akik tudják, hogy az ingerültségükkel csak rontanak a helyzeten. Volt olyan diákom, akivel a dudaszó miatt csak a harmadik zöld után sikerült elindulni, mert teljesen begörcsölt. Az oktató ilyenkor nem tehet mást, mint nyugtatja a tanulót, higgadtan kezeli a szituációt – fejti ki a szakember.

Fotós: Nagy Jácint

Gyakran hangzik el a kérdés, hogy miért a forgalomban gyakorolnak. Tátrai András hangsúlyozza: azért, mert ott kell majd vizsgázni, nem ingerszegény környezetben. Meg kell tanulni élesben is kezelni a helyzeteket.

- Sokszor még a gyakorlott vezető sem tud egy-egy szituációra megfelelően reagálni. Nem csak a tanulóautókkal szemben lenne szükség sokkal nagyobb toleranciára, hanem mindig segítenünk kellene egymást a közlekedésben – összegezte.

Sajnos a már rutinos vezetők hajlamosak elfelejteni, hogy valaha ők is ültek abban a bizonyos T betűs jelzéssel ellátott kocsiban, és mennyire nem volt egyszerű dolguk. Tovább ront a helyzeten, hogy az utóbbi időben Szombathelyen a lezárások miatt egyre nehezebb eljutni A pontból B pontba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában