Zöld Őrség

2017.10.21. 16:18

A természetről szól – Zöld hétvége az Őrségben (galéria)

Őriszentpéter – Előadások és vásár szól a természet közelségéről Őriszentpéteren a Malom Látogatóközpont és körülötte. A mézeskalácstól a csalánkrémig, színes a kínálat.

Bakos Ágnes

 

Fotók: Szendi Péter

A kézzel készült textilek és ékszerek kerültek belülre, Kemencei Ilona Őrséget megörökítő fényképsorozata alá. Kijjebb a Zala megyei Benczik pincészet borai illatoztak, Benczik Ferenc a 2016-os cabernet sauvignont kínálta. Hogy az idei bor milyen lesz, arról még nem mert nyilatkozni.

Fotók: Szendi Péter

– Ezeket szeretik nagyon a vásárlók, hogy a piros szívecskére neveket írok. Itt helyben elkészítem és akkor nem olyan sokára megszárad – mutatta Béresné Dormán Ibolya, aki Egervárról hozta a mézeskalácscsodákat. Mindenki láthatta: kézzel készültek a díszes édességek, látszólag könnyed, valójában kemény munkával begyakorolt, finom mozdulatokkal kanyarította vonalakat a süteményre.

A Malom Látogatóközpont udvarán sajtok, szappanok és különleges szörpök, kencék is sorakoztak. Virág Nikoletta Kétvölgyön sűríti ízes és hasznos portékévá az Őrség növénykincseit, például családkrémet kínált bőrápolásra (kiderül, tényleg hatásos-e).

 

Már otthonosan mozogtak itt az árusok, hiszen ebben a formában 2001 óta rendezik meg a Természetesen, Őrség programsort – emlékeztetett Sülyi Péter szervező, a Malom Látogatóközpont vezetője. A programnyitón sorban köszönetet mondott elődöknek és utódoknak, és mindenkinek, aki kivette a részét a szervezésből. Úgy fogalmazott, az első fesztiválok fotóit visszanézve, romos falak látszanak és boldog arcok. Mára fordítva van: a falakat kicsinosították, a látogatóközpontot felújították – az arcok pedig már ráncokba gyűrődnek.

– Ha az arc nem is olyan sima, ugyanolyan természetes – ezt hangsúlyozta a megnyitón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Az ember természethez való viszonyát hangsúlyozta, szerinte mindegy, hogy hogyan kapcsolódunk: akár kerékpártúrával vagy termelő munkával, a kapcsolat a lényeg. A Természetesen, Őrség azért kiemelkedő rendezvény, mert kiválóan ötvözi a hagyományt és az innovációt. Márait idézte: ápold lelkedet, mint egy kertet. A legszerencsésebbek mindkét kertészkedést gyakorolhatják – fogalmazott V. Németh Zsolt.

A természetes vásárt természetes előadások kísérik a hétvégén: ökológiai gazdálkodásról, gombákról, jógáról is szó lesz. Készülhetnek madárodúk és apró cserepes növényeket vihetnek haza kicsik és nagyobbak.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában