RÁBAHÍDVÉGi kutyamérgezés

2017.10.13. 07:00

Valaki megmérgezte Kajlát, a családtagot Rábahídvégen- nyomravezetői díjjal keresik a tettest

Két kutyáját mérgezték meg a családnak: most 50 ezer forintos nyomravezetői díjat tűztek ki az elkövetők kézre kerítéséért.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Mérgezés

Két héttel ezelőtt megmérgezték Kajlát, a négy és fél éves keverék kutyust. Gazdája, Szabó László megrendülve mesélte el történetét, amely nagyjából másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött.

– A házat annak idején még édesanyám vásárolta. Nem sokkal azután, hogy ideköltöztünk, a frissen telepített gyümölcsfáinkat törték ki és a fenyőfáinkat vágta ketté valaki, de hogy ki volt a tettes, soha nem derült ki. Aztán, ahogyan teltek-múltak az évek, mindig akadt valami gond. Egy alkalommal például a konyhában hagyott táskából tűnt el

200 ezer forint. Többször törték fel a pincénket, volt, amikor a redőnyünket dobták be, máskor pedig az autónkat öntötték le maró folyadékkal, de olyan is volt, amikor a kocsi kerekét lyukasztották ki, legutóbb pedig a pótkereket lopták el az autóból – emlékezett vissza Szabó László az utóbbi 15 év történéseire.

- Nincsenek haragosaink, mindenkivel jóban vagyunk, ezért el sem tudom képzelni, miért bántanak minket. Korábban volt egy német juhászkutyánk, azt is kétszer mérgezték meg, mire szegény állat elpusztult. Legutóbb pedig Kajlával, meg édesanyám kiskutyájával, a négyhónapos Kicsivel végzett valaki. Ennek a kiskutyának az anyja is rejtélyes körülmények között tűnt el három-négy hónappal ezelőtt, csak a nyakörve lett meg, ám akkor még nem gyanakodtunk semmire – idézte fel a tragikus történéseket László, akitől megtudtuk, a rábahídvégi házban legtöbbet a 79 éves édesanyja tartózkodik, mert ő és felesége a Balatonnál és Ausztriában vállalnak alkalmi munkákat, ezért sokszor nincsenek otthon. Miután azonban édesanyja a közelmúltban kórházba került, üres lett a ház.

Fotó: Szendi Péter

Két hete

Megbízták ismerősüket, hogy lássa el az állatokat, amíg ők dolgozni vannak. Az ismerős megtett minden tőle telhetőt, amikor azonban két héttel ezelőtt szombaton az esti órákban hazaérkeztek, egyből látták, hogy baj van. Kajla furcsán viselkedett, ahelyett, hogy rohant volna gazdáihoz, csak szomorú szemmel meredt rájuk, füle bánatosan lógott, szájából vér csöpögött. Azonnal állatorvoshoz rohantak, mivel mérgezésre gyanakodtak. A tünetek is erre utaltak, ez már ismerős volt gazdáinak, mivel Kajlát egyszer már próbálták megmérgezni. Azt túlélte, most azonban nagyobb volt a baj, mivel láthatóan belső vérzése volt az állatnak.

Az udvaron megtalálták a méreg nyomait, László meg is mutatta azt a kék granulátumot, feltehetően patkánymérget, ami az udvaron volt szétszórva. Az állatorvos látta, hogy nagy a baj, ezért sok jót nem tudott ígérni, de ha a reggelt megéri, még van remény – mondta. Nem érte meg.

Kajla vasárnap reggel már nem mozdult többé. Pedig nagyon szeretett játszani, nem véletlenül hívták Kajlának, igaz, nemcsak játékos kutya volt, hanem nagyon okos is. Ha nyitva volt a kapu, a bejáratnál megállt, de nem ment volna ki a világért sem. Érték ugyanis olyan vádak, hogy a kutya kiszökött, és ott evett meg valamit, ám ez László szerint elképzelhetetlen, és meg is mutatta a kerítést, amelyen szerinte képtelenség kiszöknie egy kutyának. És különben is, az udvaron szétszórt méreg elég bizonyíték – tette hozzá.

Kicsit, a kiskutyát, Kajla halála után három nappal találták meg a fáskamrában, a fűnyíró dobjában. A szagból ítélve több napja pusztulhatott el, az alig ötkilós kutyával nyilván hamarabb végzett a méreg. Akkor fedezték fel a fűrészporban Kajla nyomait is, a kutya mindvégig őrizhette társát. Kajla igazi családtag volt, őt a Balatonnál temették el, Kicsi a rábahídvégi ház földjében nyugszik.

Félelemben

A korábbi esetek és főleg a mostani tragédia óta László idős édesanyja fél egyedül maradni a házban, és érthető módon Lászlónak és feleségének sem ugyanazt jelenti már a ház, mint azelőtt. A család a gonosz és gyáva tettet nem tudja feldolgozni. Feljelentést tettek a rendőrségen, úgy tudják, az ügyben nyomozás indult. Bár a család nincs jó anyagi helyzetben, mégis felajánlanak 50 ezer forintot annak, aki segít kézre keríteni az elkövetőt.

- Nekem soha nem volt gyermekem, Kajla volt az első élőlény, akiről gondoskodnom kellett, és most valaki elvette tőlem – mondta László, könnyeivel küszködve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában