KÖRKÉP

2017.11.30. 07:01

Az egészséges gyermekkor a cél – vasi kismamák a kutatásban

Vasi kismamák is részt vesznek a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutató Intézetének felmérésében. A kutatást a 2018-ban születendők körében végzik a védőnők, a várandós anyákat viszont már most felkeresik. A fő cél, hogy átfogó képet kapjanak a gyermekek magyarországi felnövekedéséről, és az azt befolyásoló tényezőkről.

Pusztai Krisztina

Déri Viktória védőnőnél járt tanácsadáson Giczi Eszter és családja. A hároméves Dorkát és a kis Zsófit édesapjuk, Balogh Szabolcs is elkísérte. A védőnők feladatköre ismét bővült: kérdezőbiztosokként részt vesznek a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének felmérésében Fotó: Unger Tamás

 

Komlenecz Eszter kisfiát, Mártont vitte védőnői tanácsadásra Déri Viktóriához. Mártonnál még nem, de a 2018-ban született gyermekek körében végeznek majd felmérést Fotó: Unger Tamás

Különlegessége, hogy a felmérés már a magzati korban elkezdődik: körülbelül tízezer kismamát szeretnének megszólítani. Hasonló kutatás az országban és a régióban még nem történt. A várandós nők körében már zajlanak bevezető programok, de a felmérés január elsején indul. Vas megyéből két terület vesz részt a projektben: Szentgotthárd és térsége, valamint Celldömölk és járása – tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvostól.

- Nagyon részletes kérdőívről van szó, amelynek kitöltése természetesen önkéntes alapon történik – hangsúlyozta a szakember. A kutatás fókuszában három fő terület áll: a demográfiai jellemző, az egészség és fejlődés, valamint a társadalmi háttérjellemzők.

A vizsgálat a gyermekfejlődés különböző aspektusait ragadja meg: fizikai, kognitív és érzelmi fejlődés, jóllét, teljesítmény, de megfigyelik azokat a tényezőket is, amelyek a felnövekedést egymással kölcsönhatásban befolyásolják. Ilyeneknek tekintik a családi és társas környezeti tényezőket, a társadalmi/származási különbségeket, a pszichológiai jellegzetességeket, a gyermeket nevelő család intézményi ellátottságát, foglalkoztatási helyzetét, életmódját, várakozásait és terveit.

- Most az áldott állapotban lévő édesanyákra vonatkozik az adatlap, aztán a kutatás keretein belül vizsgálják a 2018-ban megszületett gyermeket féléves korában és a tervek szerint egy- és hároméves korában is, utánkövetéssel. Figyelemmel kísérik a kisgyermekek fejlődését.

Déri Viktória védőnőnél járt tanácsadáson Giczi Eszter és családja. A hároméves Dorkát és a kis Zsófit édesapjuk, Balogh Szabolcs is elkísérte. A védőnők feladatköre ismét bővült: kérdezőbiztosokként részt vesznek a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének felmérésében Fotó: Unger Tamás

- Megtudhatjuk, hogy milyenek az egészséges életkezdetnek, valamint az egészséges csecsemő- és gyermekkornak a lehetőségei, feltételei Magyarországon, milyen társadalmi, családi körülmények segítik, vagy éppen nehezítik egy kisgyermek fejelődését. Egyénileg is mérhető a hasznossága: a táplálkozás, a fejlődés, a mozgáskoordináció területén lehet rendkívül hasznos, mindenkinek csak előnyére válhat dr. Stánitz Éva szerint.

- Tudományos tény, hogy az egészséges életkezdet és a biológiai fejlődés egyes állomásai kiemelkedően fontosak, a későbbiekben meghatározzák az egyén egész életre szóló egészségállapotát. Ezúttal nem fordítva, hanem irányban ülünk a lovon, a megszületés percétől, de a várandósság körülményeit is kérdőívezve, időben előrehaladva próbálják meg azokat a kockázatokat mérni, amelyeket összegezve a későbbiek során megállapíthatják, hogy mit kell kiküszöbölni, hogy egészséges legyen a gyermekkori időszak – összegezte a megyei tisztifőorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában