endoszkópos eszközökkel bővült

2017.11.10. 15:40

A daganati diagnosztika területén fejlődött a Markusovszky kórház

A betegellátáshoz tartozó infrastruktúra színvonalát növelő és a fenntartás költségeit csökkentő beruházások valósultak meg a Markusovszky kórházban – mintegy 1 milliárd forint támogatást nyert el az intézmény. 

Tóth Kata

Fotó: Hornyák Emőke

 

Fotó: Hornyák Emőke

Az ötelemű pályázat részeként gasztroenterológiai és bronchológiai készülékeket szereztek be összesen 78,4 millió forint értékben – erről tájékoztatott prof. dr. Nagy Lajos főigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón. A daganatos betegségek ellátásában a gasztroenterológiai osztály feladata a mintavétel: a gyomor- és a bélrendszert megközelítve jutnak diagnózishoz a szakemberek. Az új endoszkópos eszközökkel – mások mellett enteroszkóppal, duodenoszkóppal, gasztroszkóppal, kolonoszkóppal, valamint a tüdő, a légcső tükrözésére szolgáló bronchoszkóppal – a korábbinál pontosabbá, gyorsabbá vált a kórképek felállítása és korábban kiszűrhetők az emésztőrendszer daganatai.

Fotó: Hornyák Emőke

A vékonybél vizsgálatára alkalmas enteroszkóp most kezd elterjedni a mindennapi gyakorlatban. Korábban kapszulás módszerrel vizsgálták a pácienseket és sok időt igénybe vett az eredmények alapján a diagnózis felállítása. Az enteroszkóppal közvetlenül meg lehet nézni az elváltozásokat és a beavatkozás is azonnal elvégezhető – emelte ki a berendezés előnyét a főigazgató. Minőségi fejlesztés az argonplazmás vágókészülék is: vizsgálat közben végezhetők el a beavatkozások, a vérzéscsillapítás, a nem kívánatos képletek eltávolítása kisebb szövetkárosodással. Automata, önadagolós mosó- és fertőtlenítőgéppel is gazdagodott az endoszkópos laboratórium: az eszközöket fertőtlenítik benne.

Fotó: Hornyák Emőke

A Markusovszky kórház további fejlesztését jelölte meg az elkövetkező időszak fő célkitűzéseként az egészségügyi rendszerben dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: mindez kizárólag a betegek érdekében történik, az elnyert források megszerzésében pedig nagy szerepe van a kórház felelősségteljes gazdálkodásának.

Fotó: Hornyák Emőke

Minden évben stratégiai célokra ad támogatást – 50-100 millió forintot – az önkormányzat a kórháznak – az intézménynek jelentős szakmai respektje van, mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Arról is beszélt: az új eszközöknek, eljárásoknak köszönhetően jelentősen lerövidült a diagnosztikai és a terápiás idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában