Ön is segíthet nekik!

2017.11.29. 20:51

Egy nap Andrissal- Édesanyja minden pillanata róla szól

 Andris ellátása 24 órás szolgálatot kíván. Édesanyja most elmesélte, hogyan telik egy napjuk, ami soha nem átlagos.

Budai Dávid

Andris és édesanyja, Vigh Andrea, aki minden percét fiával tölti. Fontos a pontosság Fotók: Nagy Jácint

 

Háromszor 280 milliliter, majd este újabb 100 milliliter Andris napi adagja a speciális tápszerből

Kíváncsiak voltunk, hogyan néz ki egy nap Andrissal, ezért megkértük Andreát, mesélje el egy átlagos nap forgatókönyvét. Persze átlagos nap nincs. Andrist egy pillanatra sem lehet magára hagyni, hiszen ha elkezd fulladni, azonnal le kell szívni a váladékot, éppen ezért Andrea édesanyja megy boltba, és a legtöbbször a gyógyszereket is ő váltja ki, így Andrea minden percben fia mellett lehet. – Andriska mindennap hajnalban ébred, fél négy körül, így persze felkelek én is. Elkészítem a reggelijét és a gyógyszereit – meséli Andrea, miközben meg is mutatja, mindez hogyan működik a gyakorlatban. Andrea egy kicsi mozsárban összetöri a többféle gyógyszert, amelyek között van, ami a gyomrot védi, van, amelyik savlekötőt tartalmaz, van, amelyet az epilepszia miatt kell szedni, és akad olyan is, ami a refluxra jó. A porított orvosságok keverékét aztán vízben feloldja, majd a gyógyszerkoktélt egy fecskendőbe szívja, és így adja oda Andrisnak.

Andris és édesanyja, Vigh Andrea, aki minden percét fiával tölti. Fontos a pontosság Fotók: Nagy Jácint

Nem csak a napja indul gyógyszerekkel Andrisnak, délután kettőkor és hatkor is kap egy hasonló adagot. A reggeli orvosság után következik az inhalálás, ami azért kell, hogy a garat teljesen tiszta legyen. Ez nagyjából fél óráig tart, ezután édesanyja felöltözteti, majd jöhet a reggeli. Mivel szilárd táplálékot nem tud magához venni, Andrist csak szondán keresztül lehet táplálni, és ezt is a lehető legkíméletesebben. A speciális, vízben oldott tápszerből Andrea pontosan 280 millilitert tölt az etetőgépbe. Korábban kézzel etette Andrist, de ma már ez nem lehetséges, mivel azonnal visszajönne minden. Két évvel ezelőtt kiesett Andris gyomorszondája, ami miatt a kisfiú kórházba került. Ott súlyos tüdőgyulladást kapott, ezért lélegeztetőgépre került. Miután hat hét elteltével levették a gépről, orron át vezettek be neki egy szondát, és úgy táplálták. Andris gyomra így gyakorlatilag hetekig nem működött, akkor lett refluxos. Ettől kezdve szükség volt az etetőgépre, mivel a készüléken be lehet állítani, milyen sebességgel jusson a tápszer a szervezetébe. A gép nagyon lassan, egy óra alatt adagolja az alig három deciliternyi folyadékot. Miután Andris megreggelizett, kap még két deci vizet is, amely fele részben lúgos, fele részben forralt vízből áll.

Reggeli után Andris általában alszik egy kicsit, de ha nem akar aludni, akkor Andrea ölbe veszi, nyugtatgatja. Fél 11-kor aztán újra eszik. Ismét tápszert és ismét 280 millilitert. – Kettőkor megint le szoktam tenni egy fél órát aludni. Amíg jó idő volt, kimentünk sétálni, de most, hogy már ilyen hideg van, ez nincs, hiszen Andris ilyen időben nagyon gyorsan megfázik. Két héttel ezelőtt pénteken csak fél óráig voltam kint vele a levegőn, és már attól megfázott. Akkor hőemelkedése is volt: 37,4 fokot mértem nála. Mire azonban a megfázásból kijött, elkapott valami vírust, most éppen hasmenése van, és volt, hogy hányt is, nincsen jól – meséli Andrea. Délután fél négykor újra enni kell, az etetőgépen most is egy óra alatt csordogál le a 280 milliliter tápszer. – Fél öttől fél hétig általában már nyugodt, ilyenkor sokszor ölbe veszem, majd jöhet a fürdés, amiben egy speciális fürdetőágy segít – mondja Andrea. Fél nyolc körül van a vacsora. Olyankor már csak száz milliliter tápszert kap Andris, ezt édesanyja fecskendővel juttatja fia szervezetébe a gyomorszondán keresztül. Nyolc órakor aztán alvás, hogy hajnali fél négykor kezdődhessen minden elölről. Miközben beszélgetünk, Andris ebédje lassan teljesen lecsöpög, ezért elköszönünk. Búcsúzóul még megkérdezzük, lenne-e bármi, amire szükségük volna, aminek igazán örülnének. – Ha volna egy ügyes kezű asztalos, aki tudna készíteni egy ágyat Andrisnak, azt nagyon megköszönnénk – feleli Andrea. – A lakásunk olyan kicsi, hogy nem fér el benne egy betegágy, ezért Andris továbbra is a kiságyában alszik.

A Vas Népe szerkesztősége az idén is elindította immár hagyományos, év végi jótékonysági akcióját. A 7Mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Kft.-vel karöltve ezúttal a halmozottan sérült, 11 éves szombathelyi kisfiúnak, Kozma Andrisnak és az őt egyedül nevelő édesanyjának, Andreának szeretnénk szebbé és könnyebbé tenni a karácsonyát.

Az akcióhoz kapcsolódva a Vas Népe fotóriportereinek, Szendi Péter, Unger Tamás és Nagy Jácint képeiből jótékonysági kiállítást rendezünk, melyet december 1-jén, pénteken 16 órakor nyitunk meg a Family Centerben. A kiállított fotókat december 18-án licitre bocsátjuk, a befolyt összeget Kozma Andris és édesanyja kapja.

A tárlatot dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának vezetője ajánlja a jelenlévők figyelmébe. A kezdeményezést méltatja Kázmér Judit, a Mediaworks Hungary Zrt. PR és marketing igazgatója. A vendégeket házigazdaként köszönti Farkas Richárd centermenedzser. A megnyitó után a kiállított képek születéséről Szendi Péter, a Vas Népe fotóriportere mesél az érdeklődőknek.

SZÁMLASZÁM: 17600042-00358372-00300001

KÖZLEMÉNY: ADOMÁNY KOZMA ANDRÁSNAK

Facebook-esemény ITT.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában