Betörők

2017.11.22. 16:09

Egy tucat házba betörtek – kattant a bilincs

Több megye hatóságának hatékony együttműködésének köszönhetően kattant a bilincs azoknak a betörőknek a kezén, akik a feltételezések szerint a Stromfeld lakótelepen is garázdálkodtak.

Pungor Csaba, Kovács Erika

Néhány napja tájékoztattuk olvasóinak, hogy egy hét leforgása alatt, több mint egy tucat családi házba törtek be ismeretlenek Herényben, Kámonban, valamint a Stromfeld lakótelepen. A forgatókönyv minden esetben ugyanaz volt. A betörők becsöngettek a házakba, miután meggyőződtek arról, hogy nem tartózkodott senki az ingatlanban, elhajtottak. Néhány órán belül viszont visszatértek és az épületek udvarra néző ablakait betörve jutottak be a házakba, ahonnan minden olyan értéket elvittek, amelyet zsebre tudtak tenni. A fosztogatók vesztét a szomszédos családi házak falán lévő biztonsági kamerák felvételei okozhatták.

Huszonhárom lakásba tört be Pápán, Sopronban, Szombathelyen és Veszprémben a cseh 32 éves Jaroslav C. és a 43 éves N. Jirji. A két férfit az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) koordinációjával három megyés rendőri összefogással, azonnali forrónyom után, három hét múlva, november 15-én elfogták, derült ki sajtótájékoztatón, a rendőrségénél, szerdán.

– Sokat jelentett a nyomozásnál az önkormányzati támogatással vett térfigyelő kamerarendszer, hangsúlyozta Ipsits Csaba rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) vezetője. Hozzátette, a kamerák elhelyezését a megyeszékhelyen a bevezető utaknál is folytatják. Méltatta az országos koordinációt, Csehország segítségét, a megyék együttműködését, a polgárőrség munkáját. Az elkövetők rekordidő alatt történt elfogását reményei szerint nemzetközileg is jegyzik majd. Oszlánszki Sándor, rendőr alezredes, az ORFK főkapitányi biztosa, országos koordinátor szerint az összehangolt munka, a koordináció meghatározó volt a három megyét érintő bűncselekmény gyors felderítésében.

Hebling Ernő rendőr alezredes, a VRK vagyon- és gazdaságvédelmi alosztályának vezetője kifejtette: Pápán három, Sopronban négy, Szombathelyen nyolc, Veszprémben nyolc alkalommal törtek be lakásokba az elkövetők. Fehér Skoda Octaviával közlekedtek, egyikük tudatmódosítót is fogyaszthatott, ez derült ki az elfogásuk utáni gyorsteszten. Pápánál harminc rendőr eredt nyomukba civil járművekkel, a Győr-Moson-Sopron megyei Tétszentkútnál fogták el őket. Jaroslav C. hazájában többszörösen bűntettet előéletű erőszakos bűncselekmények és betöréses lopások miatt. Gépkocsijukból rengeteg ékszer, óra, többféle pénz, régi pénzérmék kerültek elő a betörésekhez használt telefonok, illetve amfetamin. A két férfi a lopással kilenc millió forint kárt okozott, a rongálással további két millió 350 ezer forintot. Volt, hogy ásóval feszítették le a redőnyt, nyílászárót. Előállították őket, őrizetbe vették, beismerő vallomást tettek, a nyomozási bíró helybenhagyta a rendőrség előzetes letartóztatásukra tett indítványát. A nyomozás folytatódik, lehet, hogy még több bűncselekmény fűződik a nevükhöz itthon és külföldön is. Ellenük nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntettben folyik az eljárás. Gulyás Ferenc ezredes, Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője kérdésünkre elmondta, sem Vas megyére, sem Szombathelyre nem jellemző, hogy rövid időn belül ennyi betörés történjen. – A rendőrök forró nyom után 72 órán belül eljutottak az elkövetőkig, hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában