Megvitatják a város arculatát

2017.11.09. 11:30

Elkészült Szombathely településképi arculati kézikönyve

Elkészült Szombathely településképi arculati kézikönyve. Annak tartalmáról csütörtök 16 órakor tartanak lakossági fórumot a szombathelyi városházán.

Bakos Ágnes

Elkészült Szombathely településképi arculati kézikönyve, melyről ma tanácskoznak lakossági fórumon Fotó: Wolf Ferenc

Városrészenként és tematikusan foglalja össze Szombathely megjelenését a kézikönyv. Például külön fejezetet kaptak a kerítések, a homlokzatok, a reklámfelületek.

Elkészült Szombathely településképi arculati kézikönyve, melyről ma tanácskoznak lakossági fórumon Fotó: Wolf Ferenc

A parkolásról városrészenként készült összegzés. Egyre több a gépjármű, így a belvárosi parkolás mielőbbi megoldást kíván. A telkekre nehéz a behajtás: a zárt sorú kialakítás miatt és azért is, mert nincsenek előkertek. Részben lehet megoldás, ha az új beépítéseknél kötelezik a gépkocsibehajtók kialakítását, hiszen a sűrűn kialakított utca-fronti kapukihajtók balesetveszélyesek lehetnek. Parkolósávok kijelölését vagy egyirányúsítást javasol a kézikönyv. A lakótelepek parkolási lehetőségével kapcsolatban a szakértők szerint „kerülendő a zöldfelületek ilyen célú felhasználása”, vagyis a beépítés. Többszintes parkolók, parkológarázsok építése lehet a helyes megoldás.

Az ipari épületekről az olvasható: azok esetében a magas minőségű anyaghasználat és az utcafrontra vagy a bejárathoz közel helyezett irodaépület javasolt. Az (is) olvasható a kézikönyvben, hogy Szombathely méltán lehet büszke zöldfelületeire, hiszen területének meglehetősen nagy része zöldövezet. Az utcafásítások szinte az egész városban megtalálhatók, néhány percnyi sétával elérhetők a nagy méretű közparkok. A belváros épületeiről azt írja a dokumentum: a városközpontban csak a magas építészeti és környezeti minőség lehet a cél, nem elsősorban a város imázsa miatt, hanem a beruházások értékvesztésének elkerülése érdekében is. És nem csupán az épületekre, hanem a kerítésekre is vonatkozik, hogy azok építésénél jogos igény lehet a történelmi környezet tiszteletben tartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában