tovább szépül bük

2017.11.26. 20:28

Felmérték a fák állapotát és kétnyári növényeket is ültettek

Lassan véget ér az ősz, de még mindig virágok borítják a város köztereit. Tart az árvácskák szezonja, ezek a virágok az itt élők, de az ide látogatók számára is kedvesek.

Kovács Ágnes

Az igazán hideg tél beköszönte előtt kell kezdeni a virágosítást Fotó: VN

 

Az igazán hideg tél beköszönte előtt kell kezdeni a virágosítást
Fotó: VN

Ősszel sem tétlenkedett a Parkom Nonprofit Kft. a településen. A tavaszi és nyári növényültetések után tovább szépítették a város közterületeit. Az elmúlt hetekben folyamatosan ültették ki a városban a kétnyári, valamint a hagymás növényeket. Árvácskák és díszkáposzták színesítették az elmúlt időszakban az utak mentét, a körforgalmakat, a tereket. A hagymás növények sorába idén elsősorban tulipánok kerültek, de van köztük bőven nárcisz és jácint is. A virágültetéssel egyidejűleg a faállomány jelentős részének állapotát is felmérték a szakemberek. Az idei meleg, kevés csapadékot hozó nyár nagyon sok fát megviselt, ám úgy tűnik, szerencsére nem szükséges valamennyi cseréje. Hetényi-Holpert Mónika, a Parkom Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a faállomány felmérése is visszatérő feladatuk. Folyamatosan nyilvántartják, hogy mely egyedeket kell pótolniuk, és melyek maradhatnak. Az idei nyár az ügyvezető szerint megtévesztő, néha szinte ijesztő is volt, ugyanis sok fa lombja megbarnult, mintha végleg tönkrement volna, de a részletes szakértői vizsgálat során kiderült, hogy a legtöbb fa csak hősokkot kapott. Lehet, hogy ez végleges pusztulást okozott bizonyos típusoknál, de az is előfordulhat, hogy ezek a példányok még kihajtanak, így egyelőre nem cserélik őket, mindenképpen megvárják a tavaszt. Vannak azonban olyan fák, amelyeket biztosan ki kell cserélni, de ezek száma szerencsére elenyésző. A cserénél figyelembe fogják venni az egységes utcaképet, a változó klimatikus viszonyokat is. A tél beköszöntével nemcsak a hősokkot kapott fák, hanem valamennyi lombhullató megválik a leveleitől. Az évnek ebben a szakaszában állandó téma a lakosság körében az avar összegyűjtése, kinek a feladata, felelőssége annak elszállítása.

Sokan bosszankodnak a járdákat, parkolókat, utak szélét borító levelek miatt, ám tudomásul kell venni, hogy bármennyire is szeretnénk, a fák nem egy nap alatt hullatják le leveleiket. A Parkom munkatársai folyamatosan dolgoznak a közterületek rendbentartásán, ám az avar teljes elszállítása majd akkor következik, ha a lombozat javarészt már lehullott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában