Összefoglaló

2017.11.05. 09:30

Hagyomány, reformáció, temetők csendje – ez történt a héten

KÖRKÉP Simon-Júdás-napi vásárban jártunk, a reformáció 500. évfordulóján mérleget vontunk, majd halottainkra emlékeztünk.

VN-összeállítás

Múlt szombaton vásári forgataggá alakult át Sárvár belvárosa. Mindenki, aki kilátogatott a Simon-Júdás-napi vásárra, egy szelet történelmet is kapott. Kevesen tudják, hogy hatszáz éve Magyarország uralkodója, Zsigmond király engedélyezte a városnak az őszi állat- és terményvásárt. Az évszakhoz köthető szüretelési és aratási műveleteket követően itt cserélt gazdát a legtöbb áru a régióban. A 20. században a változó igények miatt a felhozatal is módosult, de a hagyományt hűen megőrizte Sárvár városa.

Kedden volt ötszáz éve, hogy Luther Márton kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel elkezdődött a reformáció.

Az évforduló okán a protestáns egyházak ebben az évben jubileumi esztendőt ünnepelnek. A Vasi Evangélikus Egyházmegye gyülekezetei számára az ünnepi sorozat május végén a Sárváron megrendezett missziói nappal kezdődött, amely az egész egyházkerületre kiterjedt. Ettől kezdve mind a 22 anya-egyházközségben és a kisebb falvakban is ünnepi istentiszteletekkel emlékeztek meg az évfordulóról. A programok megszervezéséhez a közösségek a Reformációi Emlékbizottságtól kérhettek anyagi támogatást. Némelyik város és nagyobb gyülekezet kiemelkedő módon állított emléket a jubileumnak. Celldömölk kétnapos főtéri evangelizációval, Szombathely a templom előtt avatott káté kúttal, Reményik-szobor avatásával, a levéltárban rendezett Ágostai és helvét című kiállítással.

Szibler Gábor történész a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban a Sylvester-féle Újszövetséggel, háttérben a rekonstruált nyomdával

Az Őrségi Református Egyházmegye híveinek számára az év első napján megnyílt a jubileumi esztendő is. Január elsején a kercaszomori református templomban az Őrség református és evangélikus közösségei együtt emlékeztek Luther Mártonra és indították el a jubileumi év eseménysorozatát. Elhangzott: az őrségi református közösség egy másik kerek jubileumot is ünnepel 2017-ben, hiszen saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját írják. Szombathelyen hitmélyítő gyülekezeti alkalmak, közösségi rendezvények követték egymást, és kiállítás nyílt reformációval foglalkozó képeslapokból. Az egyházmegye központi istentisztelete október 29-én Sárváron volt, ahol a több mint 360 hívő együtt vett úrvacsorát.

Október utolsó és november első napjaiban mécsesek tengerében kelt életre a személyes és a kollektív emlékezet: halottainkra, pótolhatatlan veszteségeinkre gondoltunk.

Halottak napján életre kel a személyes és a kollektív emlékezet. Mécsesgyújtás Szombathelyen, a Jáki úti temetőben, Horváth Krisztián és Noé is hozott gyertyát

Megnéztük, hogyan emlékeztek a megyeszékhelyen, a vasi városokban és kistelepüléseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában