Ipar 4.0

2017.11.20. 13:06

Itt a negyedik ipari forradalom

A nyugati régió piacvezetője szeretne lenni az ELTE Savaria Egyetemi Központ a közgazdászképzés területén is – hangzott el a napokban rendezett Ipar 4.0 címet viselő konferencián.

Cseszkó Tamás

Az ipar és a gazdaság lehetséges technológiai távlatait vitatták meg a konferencián. Fotó: Savaria Egyetemi Központ/Tóth Gergely

A negyedik ipari forradalom volt a központi témája annak az előadássorozatnak, amelyet az ELTE Savaria Egyetemi Központja rendezett. Az Ipar 4.0 címmel megrendezett konferenciának számos országból érkeztek szakemberek, hogy együtt vitassák meg az ipar és a gazdaság lehetséges technológiai távlatait. Az angol munkanyelven zajló konferencián a vendégeket dr. Németh István, az ELTE koordinációs rektorhelyettese köszöntötte. Beszédében kiemelte, a magyar felsőoktatásnak ki kell bújnia a burokból, alkalmazkodni kell a világ új technikai és piaci kihívásaihoz és a jövő igényeinek megfelelő képzésekkel kell megtöltenie a kínálatát.

Az ipar és a gazdaság lehetséges technológiai távlatait vitatták meg a konferencián. Fotó: Savaria Egyetemi Központ/Tóth Gergely

– Mi ebben kívánunk élen járni – húzta alá a felsőoktatási intézmény vezetője. Dr. Juhász Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánja a SEK és az ELTE sikeres együttműködésére mutatott rá, amelynek a konferencia is bizonyítéka. Varga Imre, az ELTE Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtudományi Tanszéki Csoportjának vezetője a elmondta, a gazdaságtudománynak is alkalmazkodnia kell az Ipar 4.0 kihívásaihoz.

– Ennek fontos pillérei a tan-anyagfejlesztés, szoros kapcsolatok kiépítése a vállalati szférával, valamint a duális közgazdászképzés. Kiegészítette: hogy mindezen elképzeléshez szorosan illeszkedik, hogy a helyi egyetem Közgazdaságtudományi Tanszéki Csoportja új képzések akkreditációján dolgozik. A vállalkozásfejlesztés mesterképzés mellett turizmus-vendéglátás alapszakok is indulnának az intézményben. Varga Imre arról is beszélt, hogy az Ipar 4.0 hatására eltolódás várható a munkaidő-szabadidő viszonylatában az utóbbi javára, amelynek köszönhetően megnövekvő igény jelenhet meg az turizmus-vendéglátás és az egészségfejlesztés területén is, így a szakokra jelentkezők valóban piacképes diplomához juthatnak.

– Az a cél, hogy az ELTE Szombathelyen mind a közgazdászképzés színvonalában, mind a hallgatói létszámban piacvezető szerepet töltsön be a nyugat-dunántúli régióban – zárta gondolatait a tanszéki csoportvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában