Pályaválasztás

2017.11.24. 11:30

A 'holnap' keresett szakmáit kell tanulni

Figyelembe kell vennie a képzésnek a gazdaság igényeit. Módosulnia kell a szakképzésnek, a felnőttképzésnek is. A szakgimnáziumi rendszernél a választhatóság kialakítását javasolja a minisztérium.

Tóth Kata

A Vas Megyei Kormányhivatal szervezésében kétnapos pályaválasztási és képzési kiállításra várták az érdeklődőket az SZOSZSZC Oladi Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A rendezvényhez kapcsolódó szakmai fórum nyitó előadását Pölöskei Gáborné, a felnőttképzésért és szakképzésért felelős helyettes államtitkár tartotta: a szakképzéssel kapcsolatos változásokról számolt be iskolaigazgatóknak, a pályaválasztásban érintett szakembereknek, valamint kis- és középvállalkozások vezetőinek.

– A környezeti változásokhoz, a környezet elvárásaihoz kell hangolnunk a képzést. Lényeges, hogy a gazdaság szereplőinek lehetőséget adjunk, hogy elmondhassák, milyen típusú képzett munkaerőre van szükségük

– fogalmazott előadásában a helyettes államtitkár. Hangot adott annak is: jelentős átalakulásról most nem tud beszámolni. Tény viszont, hogy tartalmában és szerkezetében módosulnia kell a szakképzésnek, elsősorban a gazdaság igényeit kell kiszolgálnia, keresletvezéreltté kell válnia.

Utalt arra: 2015-ben megtörténtek már a legnagyobb átalakítások, most a finomhangolás zajlik. A szakgimnáziumokban, amelyek a mérnökképzés előszobáját jelentik, minőségi technikusképzés zajlik, most mellék-szakképesítést is ad minden ágazat. A továbbiakban is maradna ez az irány, de szeretnék ezt választhatóvá tenni. Másrészt olyan képességek, készségek fejlesztését, az egyes ágazatok által preferált új tartalmak képzésbe építését szorgalmaznák, amelyeket a munkaerőpiac elvár a fiataloktól, vagy amelyek által előnyt élveznek a pályakezdők. Példaként a vakon gépírást, a gépjárművezetést említette.

Kozmetikus, fodrász, ruhaipari technikus tanulók az oladi szakközépiskola standjánál a legutóbbi pályaválasztási és szakképzési kiállításon Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

A szakgimnáziumoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük a nyelvi képzésre és a digitális kompetenciák fejlesztésére is, ez is lényeges.

– Országosan jellemző a munkaerőhiány, nagy szüksége van képzett munkaerőre a gazdaságnak, hogy megfelelő dinamikával tudjon fejlődni. Ehhez világosan kell látni, milyen lehetőségek vannak a szakképzésben. Kellenek a képzési vásárok, kiállítások, tematikus rendezvények, hogy az iskolások és szüleik képet kapjanak a kínálatról – mondta Pölöskei Gáborné. Megjegyezte azt is, hogy vissza kell adni a kétkezi munka becsületét, és tudatosítani kell a diákokban: mindenki sikeres lehet a saját szakmájában, ha azt magas fokon műveli.

Ingyenes a második szakképzettség

A népszerű felnőttoktatásra is kitért a szakember: a rendszerben ingyenes a második szakképzettség megszerzése. Jó lehetőség ez, ha valaki pályaváltást fontolgat, vagy kiegészítené az ismereteit. A gazdaság által kívánt rugalmasságot, dinamikát – jellegéből adódóan – az iskolarendszeren belüli képzés kevésbé, a felnőttképzés sokkal inkább tudja nyújtani.

Végül kiemelte: a szakképzésről nem lehet általánosságban beszélni. Különbözőek az ágazatok: más elvárásai vannak például az egészségügynek, a járműiparnak, ráadásul nagyon heterogén az ország szerkezete. Az egyes országrészekben más-más képzéseket kell ajánlani, azokat különböző szerkezetbe helyezni. A GDP szempontjából erős Vas megye és a nyugat-magyarországi régió: itt kifejezetten kvalifikált munkaerőre van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában