Hasonló gondok

2017.11.17. 17:42

A kistelepülések polgármesterei találkoztak Répcelakon

Étkeztetés, hulladékszállítás és pályázatok, ezek voltak azok a témák, amelyek szóba kerültek a polgármesteri találkozón.

Budai Dávid

Városvezetők Répcelakon. Balogh László csepregi jegyző, Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, Tóth Balázs, Vasvár polgármestere, Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere, a háttérben Tóth Jenő, Őriszentpéter jegyzője. Fotó: Répce Tv

Hasonló nagyságú települések hasonló gondokkal, problémákkal, megoldásra váró ügyekkel. Rendszeresen találkozni, megbeszélni az aktualitásokat, megosztani a tapasztalatokat, tanácsot kérni és adni. Ez az alapgondolat hozta létre hét Vas megyei kisváros rendszeres – évente két alkalommal megtartott – összejöveteleit.

Az ötezer fő alatti vasi kisvárosok vezetői csütörtökön találkoztak – ezúttal Répcelakon. Szabó József polgármester elmondta: ilyenkor mindig aktuális, lehetőleg minden települést érintő problémákról tanácskoznak. Ezúttal a TOP-pályázatok, a hulladékszállítás és a glutén-érzékenyek étkeztetése került szóba. Ez utóbbi – mint kiderült – csak Répcelakon gond, mivel a többi településen vagy nincs ilyen problémával élő gyermek, vagy van, de nem merül fel az étkeztetés problémaként, mert azt a család megoldja. A városban továbbra is keresik a módját, hogyan lehet a speciális étrendű gyermekek étkeztetését kivitelezni, de egyelőre mindegyik elképzelés irreálisan sokba kerül – tudtuk meg.

Városvezetők Répcelakon. Balogh László csepregi jegyző, Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, Tóth Balázs, Vasvár polgármestere, Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere, a háttérben Tóth Jenő, Őriszentpéter jegyzője. Fotó: Répce Tv

 

A hulladékszállítás minden településen probléma. Egyrészt mert most kötik a szerződéseket az új szolgáltatókkal, és még nagy a bizonytalanság, másrészt a zöldhulladékkal egyik település önkormányzata sem tud mit kezdeni, mivel azt jelenleg nem szállítják el. Ez tehát megoldásra váró probléma.

A TOP-pályázatokkal az a baj, hogy amikor két évvel ez-előtt megítélték a településeknek a támogatást, még egészen más árak voltak az építőiparban. Van olyan település, ahol a duplájára emelkedtek időközben a költségek, de a répcelaki piac esetében is csaknem harmincszázalékos költségnövekedést kellene kigazdálkodni. Igaz, itt a hírek szerint kapnak majd a települések kormányzati segítséget. A kisvárosok polgármesterei hagyományosan mindig máshol találkoznak. Megbeszélték: májusban Csepregen jönnek össze megint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában