Önkormányzat

2017.11.13. 16:52

Döntöttek – emelik az iparűzési adót

A legutóbbi testületi ülésen Körmenden szóba került az iparűzési adó emelése és a közművesítési hozzájárulás megállapítása. Mindebben fontos városi érdekek jelentek meg.

Kozma Gábor

Bebes István a felújított városi kiállítóterem megnyitóján. A képviselő-testületi ülésen további fejlesztésekről számolt be, majd javaslatokat tett a közművesítéssel és az iparűzési adóval kapcsolatban. Fotó: Jámbori Tamás

Fotó: Jámbori Tamás

Az érdemi munka részeként a képviselők elsőként az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység adójáról tárgyaltak. Bebes István polgármester kifejtette, hogy tíz éve változatlan ez az adózási forma. Ami annyit tesz, hogy az érintett vállalkozások napi ötszáz forintot fizetnek. Jelezte: a környező települések mindegyikében már régebben emelték a tarifát, méghozzá a maximális, napi ötezer forintos mértékre. Erre tett javaslatot a polgármester. Egy kérdésére válaszolva kiderült, hogy tavaly a városnak az egész éves bevétele 1,5 millió forint volt ebből az adónemből. Bebes István kijelentette: komoly városi érdek fűződik az emeléshez, hiszen olyan vállalkozásokat érint, amelyek pár hétig, vagy hónapig ténykednek a városban, veszik igénybe infrastruktúráját, nem kevés haszonnal. Az adóemelést a képviselők megszavazták.

Ezt követően a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. kérelmét tárgyalták. Ezzel kapcsolatban hangzott el a kérdés: mikor kezdődik az M8-as főútvonal építése? Bebes István válaszában elmondta, lényegében minden feltétel adott, így várhatóan jövő tavasszal elkezdődhet a beruházás.

Bebes István a felújított városi kiállítóterem megnyitóján. A képviselő-testületi ülésen további fejlesztésekről számolt be, majd javaslatokat tett a közművesítéssel és az iparűzési adóval kapcsolatban. Fotó: Jámbori Tamás

A közművesítési hozzájárulás megállapítását Bebes István polgármester vezette fel. Elmondta, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat több városrészt érintő kiépítése befejeződött, az elszámolás megtörtént. Ugyanakkor a horvátnádaljai városrészen egy útszakasz még hiányzott a hálózatból, annak kiépítését, költségeit az önkormányzat állta. A számla 61,4 millió forint lett, a munka során 28 új bekötés történt, hármat mélyíteni kellett, így az egy bekötésre jutó költség nettó 1,9 millió forintot tesz ki. A polgármester elmondta, hogy sem hazai, sem uniós támogatást nem kaptak a munkálatokra. Ezek ellenére a korábban megállapított bekötési díjat, vagyis 100 ezer forint plusz áfát javasolt a testületnek elfogadásra. Úgy, hogy egyösszegű befizetés esetében kedvezmény jár és részletfizetési lehetőség is van. A testület elfogadta a javaslatot, amelyben ismét a városi érdek jelenik meg, mivel a díjmegállapítás egyértelműen a lakosságnak kedvez. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a képviselő-testület ezúttal is több pályázatról, illetve ennek benyújtásáról tárgyalt.

Bebes István hangsúlyozta: az idei költségvetés feszített, komolyan kell dolgozni azért, hogy az elhatározott célok teljesüljenek. Felhívta a figyelmet: minden képviselő felelősségteljesen gondolja át a költségvetést érintő javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában