Hagyomány

2017.11.19. 10:50

Kórustalálkozó : A zene szeretete az, ami összeköt

Évtizedes hagyománya van a kórustalálkozónak. A Szent Márton Kórus ezúttal egy horvát és egy magyar énekkart látott vendégül.

Budai Dávid

Szent Mártonnak püspökként az volt a feladata, hogy az emberek és Isten, valamint ember és ember között hidat verjen. Segítsen kialakítani közöttök a kapcsolatot. Egy híd lehetőséget nyújt a különböző emberek találkozására, hogy megismerjék egymást, hogy egymás barátaivá váljanak. Egy kórustalálkozó lehetőséget ad a találkozásra, az ismerkedésre. Egy-egy zenés áhitat segíti, hogy a kórus tagjaiból igazi közösség alakuljon ki. Őket egymással és a hallgatókal az isten és a zene iránti szeretet köti össze – Ezekkel a szavakkal köszöntötte szombaton délután a Szent Márton templomban Schauermann János plébános az évtizedes hagyományokkal rendelkező Szent Márton Kórustalálkozót, amelyet 1989 óta minden évben a Szent Márton ünnepi héthez kapcsolódóan tartanak meg. A találkozóra minden évben hazai és külföldi énekkarok is kapnak meghívást. Ezúttal a horvát Ban Josip Jelacic Művészeti és Kulturális Egyesület vegyeskara jött el, valamint a Tihanyi Bencés Apátság Énekkara. A meghívott kórusok és a Szombathelyi Szent Márton Kórus a zeneirodalom ismert és ismeretlen zeneszerzőinek műveiből állították össze a repertoárjukat, különös tekintettel a Szent Mártonról szóló művekre. A találkozók lehetőséget teremtenek arra, hogy a kórusok tapasztalatot cseréljenek, a közös éneklés pedig különösen felelemelő pillanata a találkozónak minden évben, és nem volt ez másképp idén sem. Ami különbözött, hogy most már nem csak a két évvel ezelőtt felújított templom, hanem a felújított Szent Márton tér fogadta a kórustagokat. Köszöntőjében erre emlékeztetett az est fővédnöke, dr. Takátsné dr. Tenki Mária is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában