Városnap

2017.11.03. 09:00

Kőszeg – Királyi programokkal a királyi városnapért

KŐSZEG November 6-án ünneplik, hogy III. Ferdinánd kegyelméből 1648. november 6-ától szabad királyi város lett Kőszeg. Idén több felvezető programból is válogathatnak az érdeklődők, az arra érdemes kőszegiek pedig városi kitüntetést vehetnek át.

Cseszkó Tamás

Foto: Unger Tamás

1648. november 6-án, III. Ferdinánd uralkodása idején kapta Kőszeg a királyi város címet. Ez egyebek között azzal járt, hogy a városnak követküldési joga volt a rendi országgyűlésbe. A rang birtokosa Vas megyében egyedül a kisváros volt. Erre méltán büszkék a kőszegiek. Évek óta ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak az évfordulón.

Foto: Unger Tamás

A Királyi Városnapot a 350 éves évforduló alkalmából 1998-ban ünnepelte meg először a város. Idén többféle programmal emlékeznek meg a királyi városi cím adományozásáról. November 6-án 9 órakor tisztelegnek Kőszeg már elhunyt díszpolgárai előtt, sírjukra koszorút helyeznek el. Az évforduló alkalmából ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak a városatyák a Jurisics-vár lovagtermében, az arra érdemes kőszegiek pedig városi kitüntetést vehetnek át. Lesznek ünnepi előadások is, Reformáció 500 – az egyház a megújulás útján címmel Baranyay Csaba evangélikus lelkész tart előadást, majd dr. Bariska István nyugdíjas főlevéltáros beszél a reformáció századáról Kőszegen. A szépíró Kincs Istvánról dr. Bokányi Péter irodalomtörténész emlékezik, a Kodály-évről pedig Básthy Béla alpolgármester. Ezt követően a Jurisics-vár belső udvarán felavatják Kodály Zoltán emléktábláját.

17 órakor könyvbemutatóra várják az érdeklődőket, Kapa Mátyás Harangszótól harangszóig (Kőszeg regénye 1529-1532) című, az 1532. évi ostromot és annak előzményeit feldolgozó történelmi regénye kerül terítékre.

Októberben nyílt a Jurisics-várban a Kőszeg kiemelt értékei című tárlat Fotó: Unger Tamás

Kőszeg városának hatalmas kincse ez a hamarosan 400, sőt, végső soron 700 éves tradíció. Felismerve az alkalom jelentőségét, Kőszeg városa most új kezdeményezésként kiterjeszti a Királyi Városnapot. Több napon át a város páratlan kincsei ingyenesen elérhetők lesznek a látogatók számára is. Szombaton és vasárnap bemutatják a királyi város borát, valamint mindkét napon, meghatározott időszakokban, ingyenesen látogathatók a királyi városi rangot meghatározó emblematikus épületek és emlékek: a történelmi városháza, a Tábornokház, valamint a Jurisics-vár. Októberben nyílt a Jurisics-várban a Kőszeg kiemelt értékei című tárlat, amely a város Nemzeti Értéktárba már bekerült, illetve felvételre javasolt emlékeit mutatja be – ezt is bárki megtekintheti. A kőszegi vendégfogadók különleges akciókkal várják a vendégeket egészen november 11-éig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában