ingatlan

2017.11.25. 10:00

A legolcsóbb és a legdrágább utca – Duplájára nyílt az ingatlanpiaci olló

MEGYEI KÖRKÉP A legdrágább utca a megyében Kőszegen, míg a legolcsóbb Csipkereken van. Tizenegyszeres a különbség az árakban.

Budai Dávid

Továbbra is igen jelentős különbségek vannak a lakásárakban. A legdrágább utcában kínált lakás egyetlen négyzetméteréből 247 négyzetmétert lehetne venni a legolcsóbb utcában – áll az Ingatlan.com összeállításában, amelyből kiderül, hogy a kínálati piac négyzetméterárai alapján november elején melyek voltak a legolcsóbb és legdrágább utcák az országban. Nem meglepő módon a dobogó első három helyezettjét a fővárosban kell keresni. A legmagasabb ár Budapest II. kerületében, a Bogár utcában található ingatlanokhoz köthető, amelyek négyzetméterét átlagosan 1,486 millió forintért kínálják. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy jellemzően az V. kerület utcái a legdrágábbak. Ezt mutatják a hivatalos statisztikák is: tavaly a leg-drágább utca az V. kerületi Vigadó tér volt, ahol átlagosan 1,9 millió forintos négyzetméteráron keltek el a lakások.

A portál összeállítása szerint az országban a legalacsonyabb négyzetméterár a nagykőrösi Ady Endre utcában van, ott november elején 6 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. A szakember szerint a kínálati négyzetméterárak közötti jelentős, 247-szeres különbség azzal is magyarázható, hogy vannak olyan utcák, ahol az ingatlanok a nagyon alacsony kínálati árak ellenére sem találnak vevőre.

A mi szempontunkból persze sokkal érdekesebb Vas megye. Tavaly Jánosházán lehetett a legolcsóbban házhoz jutni, ott átlagosan 49 ezer forintot kértek el egy négyzetméterért. Nagyon olcsón lehetett ingatlanhoz jutni Kőszegen is a Gyöngyös utcában. Igaz, ott már 20 ezer forinttal többe került egy négyzetméter, de még így is 5 millió alatt lehet vásárolni egy száz négyzetméteres házat.

 

A legdrágább 2016-os utca a büki Golf utca volt. Ott egy négyzetméterért átlagosan 308 ezer forintot kértek, ami – maradva az előbbi példánál – már messze a 30 millió forint fölötti kategória. Több mint hatszoros a különbség. A második és harmadik helyet 2016-ban egy-egy szombathelyi utca szerezte meg. A Szabadnép és a Weöres Sándor. Előbbiben 294, míg utóbbiban 291 ezer forintba került egy négyzetméter.

Látható, hogy a megyében messze nem akkorák az eltérések, mint országosan, azonban az ingatlanpiac folyamatosan változik, az egy évvel ezelőtti adatok már régen nem érvényesek. Az érintett ingatlanok egy részét nyilván már eladták, más utcákban pedig a meghirdetett ingatlanok révén új szereplők léptek a piacra. Ha az egészen friss, novemberi adatokat vizsgáljuk, teljesen más képet kapunk. Jelenleg a csipkereki Rákóczi Ferenc utcában kínálják a legolcsóbb házakat. Mindössze 38 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, tehát 11 ezer forinttal kevesebbet, mint a tavalyi legolcsóbb helyezett esetében. Jóna László polgármester elmondta: a nagyjából négyszáz lelket számláló falu – ahogyan minden hasonló helyzetben lévő település – elöregedett, és az üresen maradt házakat a hozzátartozók olcsón árulják. Legalábbis most, az elvándorlási tendencia ugyanis megfordulni látszik. A polgármester szerint a fiatalok egyre gyakrabban vesznek itt házat, ahelyett hogy a városba költöznének. A település nagyjából ugyanolyan messze van Szombathelytől, Zala-egerszegtől és Sárvártól: 30-35 kilométerre, Vasvár mindössze 15 kilométer. Ez nem távolság, főleg, hogy Szombathely gyáraiból naponta érkeznek buszok, amelyek munkába viszik a dolgozókat. Jelenleg nagyjából 15 eladó ingatlan lehet a Kemeneshát közepén található, dombokkal körbevett településen.

Most a legdrágább is drágább, mint tavaly: a kőszegi Schneller István utcában átlagosan 450 ezer forint egy négyzetméter. Ez pedig már csaknem tizenkétszeres különbséget jelent, vagyis kis híján a duplájára nyílt az ingatlanpiaci olló a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában