Együnk hazait!

2017.11.27. 18:13

Magyar élelmiszerekről és az egészséges táplálkozásról

Az egészséges táplálkozást és a helyi értékeket népszerűsíti a Nemzetgazdasági Agrárkamara az iskolákban.

Budai Dávid

Gerencsér Petra, Pócza Franciska és Tóth-Gábor Kristóf a gyakorlatban is alkalmazták az egészségtudatos táplálkozást, amikor megkóstolták a mézeskenyeret. Fotó: Unger Tamás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumsorozatot indított, ahol a megyei jogú városok egy-egy általános- és középiskolájának diákjai hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről és a tudatos vásárlásról. Szombathelyen a Nagy Lajos Gimnáziumra és a Paragvári utcai Általános Iskolára esett a választás. A fórum célja, hogy a diákok a kiváló minőséget összekapcsolják a magyar eredettel, tisztában legyenek a helyi értékekkel és megismerkedjenek az egészséges táplálkozással.

Gerencsér Petra, Pócza Franciska és Tóth-Gábor Kristóf a gyakorlatban is alkalmazták az egészségtudatos táplálkozást, amikor megkóstolták a mézeskenyeret. Fotó: Unger Tamás

A Nagy Lajos alagsori díszterme zsúfolásig megtelt az érdeklődő több mint száz diákkal hétfőn délelőtt. Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője előadásban az egészséges táplálkozásra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, nagyon fontos a reggeli étkezés, és a napi négyszáz grammnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztása. Elhangzott, ha tehetjük a tízórait és az uzsonnát is próbáljuk megoldani gyümölcsök fogyasztásával, de legalább ilyenkor csempésszük be étrendünkbe. A diákok megtudhatták, a rost és vitaminbevitellel csökkenthető a stroke és a szívbetegség kockázata is. Az ajánlások szerint a napi ötszöri étkezés a kívánatos, de háromszor minimum enni kell egy nap. A rendszeres, ásványi anyagokban, rostokban, fehérjékben gazdag táplálkozás a gondolkodást is segíti és a szépségnek is jót tesz, hangsúlyozta a szóvivő. Süle Katalin kiemelte a helyi értékek fontosságát is, mint vasi sajátosságot az áfonyát és az aszalványokat emelte ki. Babati Zoltán, a NAK élelmiszeriparért felelős Vas megyei alelnöke az élemiszerbiztonságról beszélt. Elhangzott, a szomszédos Ausztriában mindenki a helyi termékeket keresi, mivel ott mindenki a hazaiban bízik csak, a magyar áru a szomszédban jóformán eladhatatlan, hiába ügyelnek itt is a biztonságra.

Az előadások után mézeskenyér és rengeteg alma várta a diákokat, akiknek hétfőn biztosan megvolt a napi kötelező gyümölcsbevitel. A NAK már hosszú ideje segíti a magyar gyümölcsöt és zöldséget önálló, megkülönböztethető márkaként pozícionálni. Fél éve működik az „Itthonról Otthonra” nevű életmód témájú Facebook-oldal, ahol egész évben olyan látásmód formáló üzeneteket juttat el szórakoztató formában olvasóihoz, amelyek segítik a hazai termékekbe vetett bizalom erősítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában