öngyilkos lett

2017.11.10. 16:36

Nem hitték el a fenyegetőzését az áramütésbe belehalt férfinak

Önkezével vetett véget életének egy 30 éves férfi, pedig a szakértő szerint megelőzhető lett volna a tragédia.

Pungor Csaba

Csütörtök este lángolt és szikrázott egy villanyoszlop a Szent Imre herceg úton. A szombathelyi tűzoltók helyszínre érkezését követően derült ki, hogy egy 30 éves fiatalember mászott fel a póznára és az áramütés következtében életét vesztette. Az elhunyt teste zárlatot okozott, ezért a szolgáltató szakemberei áramtalanították a környéket, míg a holtestet emelőkosaras jármű segítségével leemelték a magasból.

A járókelők elmondásai alapján a tragédiát megelőzően a közeli szórakozóhelyen töltötte az estét a fiatalember, aki korábban már többször fenyegetőzött öngyilkossággal. Ezúttal nem csak beszélt róla, hanem cselekedett is. Sokan csak találgatnak, miért tette ezt.

– Aki ilyen hátborzongató halált választott, azzal valami biztos történhetett a halálát megelőzően, amiért nem látott más kiutat – mondta Bogáth Margit szakpszichológus, aki szerint az önsorsrontó személyek, valamint a felületes kapcsolatok korát éljük. – Sajnos az öngyilkosságot megelőző preventív rendszer kikopott a magyar egészségügyből és a szociális ellátásból, pedig nagy szükség volna rá. A szakember hozzátette, hogy az utóbbi időben drasztikusan megemelkedett az öngyilkosok száma, bár erről statisztikai felmérést nem készítenek. A felgyorsult világunk kényelmét szolgálják a mobiltelefonok és a számítógépek, amelyek miatt elidegenednek az emberek. A biztos családi háttér, valamint az őszinte barátságok helyét is a felületes kapcsolatok vették át. Bogáth Margit megjegyezte, hogy minden felelőtlen kijelentés mögött komoly szándékot kell sejteni. – Nem szabad szőnyeg alá söpörni a szavak erejét – tette hozzá. – Azonban különbséget kell tenni a szuicid hajlamokat magában hordozó és a káosz miatt beszűkült tudatállapotú személyek között. Előbbinek mindenképpen szakorvosi ellátásra van szüksége, míg utóbbi esetben elég egy segítőszándékú beszélgetés is.

Fontos, hogy az önmagukban kárt tevő személyek viselkedése is megváltozik. Mindenképpen figyeljünk oda szeretteinkre, mert ha hirtelen elcsendesedik, agresszívvá vagy erőszakossá válik, akkor arra árulkodó jelként tekintsünk és kérjük szakember segítségét.

Bogáth Margit szerint nehéz valóban feltérképezni az embereket, hiszen családok hullnak szét úgy, hogy igazán sosem ismerték egymást. Azonban kis odafigyeléssel, megelőzhető lett volna a tragédia.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában