Közösségi média

2017.11.01. 08:00

Online veszély: nem minden a lájk

SZOMBATHELY Mára már gyermekeink életébe is egyre inkább beférkőzött az internet, ott vannak a közösségi oldalakon: nem veszélytelen a terep.

Pusztai Krisztina

A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el használni a világhálót. Életük része lett, akárcsak a Facebook, ami nem csak színes kreatív fotókkal van tele: internetes ragadozók leselkedhetnek rájuk. A szülőknek fel kell készíteni őket a veszélyekre Illusztráció: Szendi Péter

– Volt rá példa, hogy levetettem Lilivel a Facebookról az egyik csücsörítős, pózolós képét, amin több lájkot remélve persze a fél osztályát megjelölte, így olyanok is láthatták, akik nem is az ismerősei, idegenek – mondja Molnárné Hajni, akinek Lili lánya nemrég múlt tizennégy éves. Ő már fent lehet a Facebookon, az alsó korhatár 13 év, bár ezt nem minden kisgyerek tartja be, a szülőnek résen kell lenni. – Az eset után két napig nem szólt hozzám. Ha felhoztam a témát, hogy egy ilyen fotónak milyen veszélyei vannak és különben is hogyan néz ki, hogy egy 14 éves kislány csücsörítve pózol, jött a „hagyj békén” és a „jajj, anyu, mindenki ilyeneket tesz fel”.

– Jól meg kell válogatni azt, hogy mi kerül ki a közösségi oldalra, hogy milyen képeket töltünk fel, nem csak a gyerekeknek. A feltöltött információk, fényképek terjedését később már nem tudjuk kontrollálni – hívja fel a figyelmet Némethné dr. Zsigó Zita, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.

– A kisgyermekének mindenki elmondja, hogy ne nyisson ajtót idegennek, ne szálljon be ismeretlen autójába. Biztonságban tudjuk őket, amikor otthon vannak a falak között, de ma már nem kell ajtót nyitnunk ahhoz, hogy az interneten keresztül a lakásunkba is betoppanjon a bűnelkövető – emeli ki. A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el használni a világhálót. Életük szerves része lett, akárcsak a közösségi oldalak, ahol sokszor ismerkednek is. A fotókkal, bejegyzésekkel, megosztásokkal egy képet adnak magukról, figyelemfelhívó, kihívó fotók közzétételével veszélybe sodorhatják magukat. A legnagyobb veszély az arcnélküliség: bárki ülhet a másik számítógép mögött, lehet, hogy nem is kortársuk az illető, hiába állítja. Ezért muszáj néhány fontos tanácsot betartaniuk – hangsúlyozza. – Képet ne küldjenek magukról, intim kérdésekre ne válaszoljanak, elérhetőségeiket ne adják ki – sorolja az alezredes. – Ha valakivel beszélgetésbe elegyednek és gyanús dolgot vesznek észre, egyszerre szóljanak a szülőnek és mentsék le a beszélgetést. Ha találkozót beszélnek meg valakivel, arról feltétlenül tudjon a szülő és kísérje el a gyermeket, de a legbiztosabb, ha tudatosítjuk bennük, hogy csak azt igazolják vissza, akit valóban ismernek – szögezi le a szakember.

A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el használni a világhálót. Életük része lett, akárcsak a Facebook, ami nem csak színes kreatív fotókkal van tele: internetes ragadozók leselkedhetnek rájuk. A szülőknek fel kell készíteni őket a veszélyekre Illusztráció: Szendi Péter

 

– Nálunk 8 óra előtt tíz perccel el kell rakni a telefonokat és csak délután kerülhetnek elő, mondja Juhász Katalin, az egyik szombathelyi iskola tanárnője. – Ha fél 8-kor felmegyek az osztályba, az biztos, hogy minden gyerek a Facebookot böngészi – teszi hozzá. Nemcsak a suliban van meg az, hogy ki a menő és ki kevésbé menő, de a közösségi oldalon is, ott lájkokban mérik a népszerűséget. – Fontos, hogy azt is elmondjuk a gyermekeinknek, soha ne felejtsenek el kilépni a fiókjukból, és ne jegyeztessék meg a jelszavukat. Ha pedig tudják is egymás jelszavát, ne éljenek vissza vele, mert előfordult már, hogy heccből más nevében írtak a diákok, ez bármennyire viccesnek tűnik, nem az, több bűncselekményt vonhat maga után, nem beszélve arról a lelki traumáról, amelyet a másiknak okozhatnak. Ha pedig az érintett nem járul hozzá, hogy egy videómegosztóra felvétel, fotó kerüljön fel róla, az személyes adatokkal visszaélés, sok fiatal ezzel sincs tisztában – mondja Némethné dr. Zsigó Zita.

Juhász Katalin elárulja, hogy osztályfőnöki órán is szoktak beszélgetni az internet veszélyeiről – több tan-órára a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai is eljutnak a különböző bűnmegelőzési programoknak köszönhetően. – Az áldozattá válás megelőzhető odafigyeléssel. Az internetet mindenkinek meg kell tanulnia elővigyázatosan használni, ez mindannyiunk érdeke – teszi hozzá az alezredes. A megoldás persze nem az, ha a szülők eltiltják a lurkót a számítógéptől, vagy törlik a profilját a közösségi oldalakról. Az internetet a hasznukra fordíthatják, ha megtanulják helyesen kezelni. Inkább üljenek le a gyerekkel beszélgetni, és készítsék fel az internet veszélyeire. Tudatosítsák benne, hogy ott nem minden igaz, amit lát, vagy olvas, és nem attól lesz értékes ember, ha minél többen lájkolják.

– Az internethasználat szabályainak megismertetésére már létrehoztak különböző hasznos oldalakat a világhálón. A rendőrség hivatalos honlapján, a police.hu oldalon is havonta megjelenő szakmai anyagokat találunk ezekkel kapcsolatban – zárta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában