Radó Kálmán

2017.11.17. 18:23

Az egykori főispán épített és szellemi öröksége bekerült a Vas Megyei Értéktárba

173 éve született Radó Kálmán, akire születésnapján 2014 óta a répcelaki sírjánál emlékeznek. Kedden Boros András képviselő méltatta az egykori államférfit.

Vas Népe

Három éve már, hogy születésnapján megemlékeznek sírjánál Radó Kálmánról, az államférfiról, akinek épített és szellemi öröksége már bekerült a Vas Megyei Értéktárba.

Kedden a gyerekek Radó Kálmán fotójával díszített zászlót tűztek tiszteletük jeléül a sír köré. Boros András képviselő pedig beszédében megemlékezett a páratlan Radó-életműről. Szentmártoni Radó Kálmán 173 évvel ezelőtt, 1844. november 14-én született Répcelakon. Atyja Vas vármegye egykori alispánja, a dunántúli ágostai evangélikus egyházkerület felügyelője volt. Jogi tanfolyamra Eperjesre járt. Alig 23 éves korában a sárvári járás szolgabírájává választották meg, 1869-ben pedig már a sárvári kerület országgyűlési képviselőjévé. A parlamentben a Deák-párt soraiban foglalt helyet. 1881-ben a Rába-szabályozás kormánybiztosa lett. Vas vármegye főispáni székét 1882-ben foglalta el. Erélyes és humánus kormányzása során a vármegyét nagy fejlődés jellemezte, ezért mintavármegyeként kezdték emlegetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában