MEGYEI KÖRKÉP

2017.11.09. 07:00

Sokat várhat, aki most akar gumit cserélni, de célszerű mindent átnézni a tél előtt

Ideje felkészíteni a télre a járműveket: jelentősen megnőtt a szervizek forgalma. Az osztrák határ közelsége miatt Vasban egyébként is sokan korán váltanak téli abroncsra, erre most a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akciója is rátett egy lapáttal.

Pungor Csaba

sdfvsdfvsdfvsd Foto: sdf

A napokban rengetegen keresték fel a gumiszervizeket. A hirtelen jött lehűlés után megnőtt az abroncscserére jelentkezők száma. A késő őszi időszakban megváltozott út- és látási viszonyok miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, közlekedési hatóságként ellenőrzést tart holnaptól három napon át. Az akcióban nemcsak a személyautók, hanem az autóbuszok megfelelő téli felkészítettségét is ellenőrzik. A szakemberek szerint a határ közelsége az egyik ok, amiért hosszú sorok alakultak ki a szervizekben.

Egyik abroncs a másik után, Borovics Béla is tapasztalja: egyre több autós vált már téli gumira
Fotó: Unger Tamás

- Valóban ugrásszerűen megnőtt a gépjárművek téliesítésére bejelentkezők száma – mondta Baumgartner Zoltán, az egyik szombathelyi szerviz ügyvezetője. A szakember szerint a sorban állásnak nem csak az országosan meghirdetett ellenőrzés az oka. – Rengetegen ingáznak naponta ausztriai munkahelyükre és a régióban minden autós tudja, hogy a sógoroknál november 1-jétől kötelező a téligumi használata. Aki ennek az előírásnak nem tesz eleget, azt a határnál visszafordítják – mondta. Az érintettek már október közepén felkeresték a gumiszervizt és lecseréltették abroncsaikat az őszi-téli időszaknak megfelelőre. Az időjárás romlásával viszont tovább nőtt a megrendelések száma. A szakember azt is elmondta: az elmúlt öt-tíz év során megtriplázódott térségünkben a napi forgalomban használt gépkocsik száma, és ebben az időszakban szinte egyszerre akarják az autókon lecseréltetni az abroncsokat. Baumgartner Zoltán szerint sokan ismerik a hazánkban érvényes szabályokat és tudják, hogy nem kötelező a téligumi használata. Ugyanakkor tendencia, hogy egyre többen cserélik le az évszaknak megfelelőre az abroncsokat, illetve vizsgáltatják át a járműveket.

László Attila folyamatosan dolgozik: a nyári abroncsokat leszereli, a télieket fel Fotó: Unger Tamás

Ilyenkor nem árt, ha valóban mindent ellenőriztetünk. A fagyálló folyadék szintje, az ablaktörlő lapátok, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezések mellett kiemelt figyelmet kapjon az akkumulátor is. Ezek élettartama ugyanis négy-öt év.

A közlekedési hatóság holnap kezdődő akciójában a személygépkocsik esetében azt is vizsgálják, hogy az abroncs műszaki állapota, mérete és típusazonosság szerint is megfelelő legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában