Színház

2017.11.21. 08:00

Szeretik a színházat a vasváriak, egyre többen váltanak bérletet

Pogács Mónika

A színházi bérletsorozat telt házzal fut idén. A Nagy Gáspár Kulturális Központ nagytermét szinte teljesen megtöltik a bérletesek, alig jut hely az alkalmi jeggyel érkezőknek.

A bérletet vásárlók száma folyamatosan emelkedik. Idén csaknem 130 bérletbirtokos van. A közönség többgenerációs: az időstől a fiatalig széles a korskála. Gyakori, hogy édesanyák lányukkal, nagyszülők középiskolás unokával érkeznek. Az idei siker a többéves, módszeres szervezőmunka mellett a vasvári, hegyháti színjátszóhagyományoknak köszönhető.

A Nagy Gáspár Kulturális Központ előnye építészetileg egyébként is a színházfunkciót erősíti. A környezet inspiráló nemcsak a játszóknak, hanem a nézőknek is, akik igazi kőszínházban érezhetik magukat annak minden elemével, a bársonyszékkel, a színházi miliővel együtt.

A vendégek az előadások előtti időt és a szüneteket találkozásokra, beszélgetésre használják ki Fotók: Vincze Kornél

Nem utolsó szempont a repertoár. Idén a tartalmas, igényes, de könnyű darabok kaptak hangsúlyt. A nagy klasszikusokra és komédiákra sokan jönnek, hogy kikapcsolódjanak. Így volt ez a Soltis színház Szentivánéji álom előadásával vagy a Kalocsai Teátrum vasárnapi Anconai szerelmesek című darabja esetében. Telt ház és vastaps. Nem kisebb siker modellezhető a decemberi Főnix Színház Lorca adaptációja esetében, amely majd komolyabb vizekre evez és Molnár Ferenc Ibolya című darabjánál, ahol a sárvári Ma’mint’Ti viszi el az 1900-as évek kávéházi világát Vasvárra.

– Azt is észrevettük, hogy nem az utolsó pillanatban érkeznek a látogatók a színházba. A helyük bérletesként megvan, ezért nem a jobb helyek elfoglalása az indok, hanem társadalmi eseménnyé nőtte ki magát a színházba járás – fogalmazta meg a bérletsorozat érdemeként Gergye Rezső szervező, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. Hozzátette: – Az előadás előtt, annak szüneteiben egyfajta közösségi klubhangulat jellemző a közönségre.

Azt is kiemelte: egyre több a fiatal felnőtt a vendégek között – vagyis úgy látszik, van jövője a színháznak Vasváron.

A szervezők játékkal is igyekeznek hozzájárulni a színházlátogatói élményhez. Korábban beszélgetéseket szerveztek a fellépő színészekkel: erről sem mondanak le, de egyelőre a legnépszerűbb a tombolasorsolás, amelyet az előadások szüneteiben tartanak. Vasárnap például a Mágnás Miska decemberi, bérleten kívüli előadására nyerhetett két jegyet egy szerencsés néző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában