Mástól bódul az idős és a fiatal

2017.11.17. 12:00

A tél beálltával megnövekedhet a közterületen elalvó és kihűlő ittas egyének száma

Ahogy közeledik a tél, fokozódnak az alkoholfogyasztással járó veszélyek. Ha az ittas személy lefekszik és elalszik, nem érzékeli a hideget, könnyen kihűlhet. Mivel az autókba ilyenkor fagyállót vásárolunk, nő az esélye annak is, hogy valaki véletlenül (vagy szándékosan) belekortyol a mérgező folyadékba.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Súlyos alkoholmérgezési tünetek esetén az első lépés a gyomormosás. A helyszínnek már a látványa is kijózanító Fotó: Nagy Jácint

Dr. Gecse Krisztián oxyológiai és sürgősségi orvos három éve áll a szombathelyi sürgősségi osztály élén. Elmondja: a visszatérő, visszaeső, többnyire idős ittasok mellett az utóbbi öt évben megszaporodtak a fiatalok, akik inkább a hajnali órákban, nagyobb bulik után, nem ritkán csoportosan kerülnek be az osztályra. Az ő italozási szokásaik mások.

Súlyos alkoholmérgezési tünetek esetén az első lépés a gyomormosás. A helyszínnek már a látványa is kijózanító Fotó: Nagy Jácint

A 17-25 évesek már dizájner drogokat fogyasztanak, ezekhez szinte mindig összekevert röviditalokat is társítanak. Ezzel a kombinációval pedig már könnyen a lélegeztetőgépen köthet ki a fiatal.

Ami az elfogyasztott alkohol minőségét illeti: mérgező hatás szempontjából a szakember nem igazán tesz különbséget a márkás rövidital és a pancsolt szeszek között. Berúgni mindkettőtől be lehet, más kérdés, hogy a drága italokat fogyasztók csak ritkán kötnek ki a detoxikálóban.

Sajnos szólni kell arról is, hogy vannak, akik nem vodkától vagy pálinkától, hanem más, szeszes italnak vélt folyadékoktól kapnak mérgezést. A napokban is nagy port vert fel egy ilyen eset, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dámócon történt, és halálos áldozatokat is követelt.

- Az alkoholnak vélt, ám valójában mérgező ital fogyasztása körében a legtöbb mérgezés napjainkban fagy-álló fogyasztása miatt történik, sajnos ezzel is szinte kéthetente találkozunk az osztályon – magyarázza a főorvos. – Előfordul szándékosság is, de az esetek döntő többsége baleset. Az illető, aki már amúgy is fogyasztott némi alkoholt, véletlenül a fagyállós üveg felé nyúl.

A folyadék állítólag jó ízű, édes, könnyen összetéveszthető a fröccsel. Az is előfordul, hogy hajléktalanok adják kézről kézre a mérget.

Sajnos a közelmúltban a szombathelyi kórházban is történt egy ehhez hasonló tragikus eset. Középkorú hölgy került eszméletlen állapotban a kórházba, az orvosok agyi történésre gyanakodtak. A vérgáz- és laborvizsgálatok azonban mérgezési tüneteket mutattak. A Szombathely környéki nő az intenzív terápia ellenére 24 órán belül elhunyt.

A fagyálló folyadék – tudtuk meg a főorvostól – könnyen okozhat maradandó szervkárosodást vagy akár halált is. Ha valaki véletlenül ilyen anyagot nyelt le, az otthoni elsősegély egyedüli lehetősége a bőséges folyadékfogyasztás.

A balesetest sürgősen kórházba kell szállítani, ahol intenzív ellátással, vesepótló kezeléssel megelőzhető, vagy csökkenthető a maradandó szervi károsodás veszélye.

A főorvos egyébként is arra figyelmeztet: a hideg idő beálltával különösen fontos, hogy odafigyeljünk bajban lévő embertársainkra. Mozdulatlanul fekve már szobahőmérsékleten is kihűlhet az emberi test, ennek veszélye azonban plusz tíz fok alatt már fokozottan fennáll. Ha szabadban fekvő embert látunk, okvetlenül menjünk oda hozzá, érdeklődjünk hogyléte felől, és hívjunk mentőt.

A sürgősségi ellátás – ahogy ezt elöljáróban elmondtuk – egykapus rendszer. Első ellátásra ide kerül a balesetes, a szívrohamot elszenvedett beteg, a hasát fájlaló és a közterületen összeszedett ittas egyén egyaránt. Gecse főorvos úgy fogalmaz: nem tehetnek különbséget, természetesen minden embert ugyanúgy ellátnak, aki bekerül az osztályra, az életveszély elhárítása minden beteg esetében kötelességük. Az azonban talán elgondolkodtató, hogy az ittas páciensek ellátása, mosdatása, intenzív terápiás felügyelete pluszterhet ró a személyzetre, indokolatlanul megosztja az amúgy is gyenge humán kapacitást.

Tegyük hozzá azt is, amit hallottunk: sokan közülük már ismerősként jelennek meg újra és újra a sürgősségin. Mert mindenkinek szíve joga alkoholistának lenni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában