Feketelistás gyógyszerek

2017.11.27. 22:23

Tényleg veszélyes?

Magyarországon is kapható fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek kerültek feketelistára Franciaországban, utánanéztünk, hogy tényleg veszélyesek-e.

Cseszkó Tamás

Megfázás esetén a legfontosabb a pihenés, mondta dr. Siposné dr. Kiss Zsuzsanna. Fotó: Unger Tamás

Gyulladáscsökkentő és megfázás elleni gyógyszerek találhatók azon a listán, melyet egy fogyasztóvédelmi szerv tett közzé Franciaországban. Ezen termékek közül a legtöbb Magyarországon is forgalomban van, így kíváncsiak voltunk arra, miként vélekedik a szakma a most kialakult helyzetről.

Dr. Siposné dr. Kiss Zsuzsanna gyógyszerész lapunknak hangsúlyozta: Franciaországban sem hivatalos szerv tiltotta be ezeket a gyógysze-reket, a fogyasztóvédelmi szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen termékek nem megfelelő betegtájékoztatás mellett komoly veszélyt jelenthetnek a szervezetre. A gyógyszerész arra is felhívta az olvasók figyelmét, hogy a helyi gyógyszertárakban kiválóan képzett szakemberek dolgoznak, akiktől érdemes tanácsot kérni a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében is, hiszen így elkerülhető a baj.

Dr. Siposné dr. Kiss Zsuzsanna gyógyszerész arról is beszélt, hogy vélhetően a külföldön feketelistára került termékek továbbra is forgalomban maradnak, a figyelmeztetés azonban nem alaptalan.

Megfázás esetén a legfontosabb a pihenés, mondta dr. Siposné dr. Kiss Zsuzsanna. Fotó: Unger Tamás

- Megfázás elleni gyógyszerek, fájdalomcsillapítók találhatók ezen a listán, melyről a gyógyszerforgalmazó cégek is elismerik, hogy túlfogyasztás esetén nagyon súlyos mellékhatásuk van – húzta alá a szakember, aki egy egyszerű példával is ábrázolta, miért nem szerencsés, ha információk hiányában túlzásba visszük az adagolást. – Sokat hallunk a megfázást enyhítő forró italokról, melyek azonban koffeint és pszeudoefedrint tartalmazhatnak – jelentette ki a gyógyszerész, majd hozzátette: az teljesen érthető, ha valaki egy napig meg akarja úszni a kellemetlen tüneteket, ám ha egy hétig isszuk ezeket a por alapú készítményeket, a szervezetünk a fent említett hatóanyagok miatt nem tudja magát kipihenni. – Márpedig megfázás esetén a legfontosabb a pihenés – összegezte dr. Siposné dr. Kiss Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy ezek az italok a vírusok ellen például nem hatnak. – A tüneti kezelés mellett ajánlom a cink, a D-vitamin és a C-vitamin hármas kombinációját, melyek mind a vírusos megfázás megelőzésében, mind a leküzdésben nagy szerepet játszanak – hangzott el.

A szakember reagált a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos hírekre is, mint mondta, ezek közül több termék is tartalmazza azt a bizonyos paracetamolt, amely túlzott mennyiségben a máj drasztikus károsodásához vezethet. – Persze ha fáj a fejünk, ne féljünk bevenni a fejfájás elleni orvosságot – érkezett a jótanács, annyi kiegészítéssel, hogy fontos, hogy az előírt mennyiséget ne lépjük túl, és huzamosabb ideig ne szedjük az ilyen jellegű gyógyszereket. Dr. Siposné dr. Kiss Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszertárakban érdemes kikérni a szakemberek tanácsát. – Fontos elmondani, ha valakinél krónikus betegséget diagnosztizáltak, vagy éppen áldott állapotban van, hiszen számos esetben kell más gyógyszert alkalmazni – tudtuk meg.

A Nyugat-európai országokban egyébként jóval könnyebb bizonyos gyógyszerekhez hozzájutni, nem csak patikákban, de drogériákban is árusítanak számos terméket. Ugyanakkor Magyarországon is jelentősen nőtt azoknak a készítményeknek a száma, amelyekhez vény nélkül lehet hozzájutni.

A televíziós reklámokból bizonyára mindannyian ismerjük a mondást, miszerint „a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” A sokszor unalomig ismételgetett mondat azonban nem hiábavaló, a gyógyszertárakban és az orvosi rendelőkben is hasznos tanácsokkal tudják ellátni azokat, akik megértették, hogy a gyógyszer bizony nem játék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában