Helyi közélet

2017.11.23. 18:15

Tízesztendős jubileumi szlovén anyanyelvű szentmisét tartottak

SZENTGOTTHÁRD Tíz éve tartanak szlovén nyelvű szentmiséket Szentgotthárdon, a plébániatemplomban. A jubileum alkalmából koncelebrációs hála-adó misét tartottak a közelmúltban.

Civil Tudósítónktól

Egy nemzetiség fennmaradásának kulcskérdése az anyanyelv átörökítése, amelyhez segítséget nyújt az egyház is. Tíz esztendeje, 2007. november 18-án szlovén nyelvű miseének és imádság hangzott fel az ódon, szentgotthárdi barokk plébániatemplomban. A jeles esemény évfordulóján koncelebrációs istentiszteletet tartottak a Rába-parti városban. A hálaadó misén ott volt Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság meghatalmazott minisztere és dr. Török Tamás, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezetője, Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, valamint Huszár Gábor polgármester.

Franc Režonja, a Muraszombati Egyházmegye nemzetiségekért felelős püspöki helynöke a jubileum kapcsán elmondta:

– Tíz éve a muraszombati és a szombathelyi egyházmegye akkori vezetői a Szentgotthárdon élő szlovén ajkú hívek kérésének eleget téve, megállapodtak az anyanyelvi istentiszteletek rendszeres megtartásáról. Bár az államhatár sokáig elválasztott bennünket, itt a Rába-vidéken sok lelkipásztor élt, akik sokat tettek az anyanyelvi hitélet megőrzéséért. Isten igéjének hirdetése az emberek anyanyelvén a szeretet és a megbecsülés jele. A nyelvet, amelyet eleinktől örökül kaptunk, mindig becsülni, óvni és ápolni kell, ehhez ezután is megad minden segítséget az anyaországi katolikus egyház a Rába-vidéki szlovéneknek.

Tíz éve szlovénül is énekelnek miseéneket Szentgotthárdon, a barokk templomban Fotó: Horváth R. László

Dániel Katalin, a Szentgotthárd-Rábatótfalu Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és dr. Sütő Ferenc országgyűlési szószólói asszisztens úgy fogalmazott, hogy a hitélet kovászt jelent a közösségen belül, az anyanyelvű hitélet pedig segíti a szlovén nyelv fennmaradását és egyidejűleg hozzájárul az identitástudat megőrzéséhez.

Az ünnepi beszédeket követően megköszönték mind-azok munkáját, akik sokat tettek a szlovén nyelvű hitélet ápolásáért.

Kissné Köles Erika annak idején, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnökeként kezdeményező szerepet vállalt a szlovén nyelvű szentmisék létrejöttében. Azóta is szervezi, koordinálja, egyezteti mindazokat a dolgokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy szlovén nyelvű szertartás legyen ebben a templomban. Variné Trifusz Mária a szentgotthárdi szlovén misék zenei szolgálatában végzett kiemelkedő munkát.

A hálaadó szentmisén közreműködött a felsőszölnöki Keresztelő Szent János plébánia Szent Cecília egyházi énekkara, a Magyarországi Szlovének Szövetsége apátistvánfalvi egyházi énekkara és a szentgotthárdi alkalmi szlovén egyházi énekkar.

Civil/Horváth R. László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában