KÖRKÉP

2017.11.04. 07:00

Tovább pörög a lakáspiac vidéken is, a többség 30 millió alatt költ

A lakásvásárlók háromnegyede a 30 millió forint alatti ingatlanokat keresi, Szombathelyen még ez alatt vannak az átlagos ingatlanárak, de Sárváron már nem. Óriási a szakadék a fővárosi és vidéki árak közt.

VN

Az Ingatlan.com adatai szerint a nagy többség 30 millió alatti árban gondolkodik, ők is elsősorban a 20 millió alatti ingatlanokat keresik

Fotó: df

Továbbra is élénk a hazai lakáspiac, mind az árak, mind pedig az adásvételek számát tekintve. A hivatalos adatok szerint az első félévben több mint 55 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az árnövekedés enyhült, de átlagosan még mindig több mint 9 százalékkal drágábban keltek el a lakások az első félévben mint egy évvel ezelőtt.

Az Ingatlan.com adatai szerint a nagy többség 30 millió alatti árban gondolkodik, ők is elsősorban a 20 millió alatti ingatlanokat keresik

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH ) legfrissebb lakáspiaci adataiból látszik, hogy egyre több adásvétel történik vidéken. A vidéki piac élénküléséhez a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is nagymértékben hozzájárult, mivel az alacsonyabb vidéki árak miatt az állami támogatás sokkal nagyobb arányt képvisel. A lakáshitelezés felfutása is segítette a forgalom növekedését, tudtuk meg Balogh Lászlótól, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől. A portál elemzése szerint a lakásvásárlást tervezők 72,5 százaléka 30 millió forintnál olcsóbb ingatlant keres. A legnépszerűbb, 30 millió forint alatti kategóriában pedig sokkal több vidéki lakóingatlan található. – A vidéki használt lakások iránt általában azok a befektetők érdeklődnek, akik személyesen is kötődnek az adott városhoz, ezzel szemben a vidéki új lakásokra az egész országból jönnek érdeklődők – mondta a szakértő. A KSH adatai szerint 2014 előtt a fővárosban és vidéken eladott ingatlanok átlagos négyzetméterárai között még csak kétszeres volt a különbség, most már majdnem háromszoros.

Budapesten például 524 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterára, de a legdrágább kerületekben akár 700 ezer forint is lehet az átlag.

Az Ingatlannet.hu adatai alapján Szombathelyen az elmúlt öt évben az átlag-négyzetméterár 168 ezer forintról csaknem 277 ezerre nőtt, ami több mint 108 ezer forintos emelkedést jelent.

Jelenleg a lakóingatlanok átlagára nagyjából 27 millió forint körül van, tehát még jóval 30 millió alatt. Közben Sárváron 43 millió forint az átlag, azonban még ez is messze elmarad a főváros csaknem 55 milliós átlagától, ahol csaknem megduplázódtak az elmúlt öt évben az ingatlanárak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában