BUDAPEST

2017.11.27. 22:37

Vasszilvágyot méltatta

Vasszilvágyot méltatta napirend utáni felszólalásában Ágh Péter, a település országgyűlési képviselője, aki a 800 éves falu előtt tisztelgett.

VN

Ágh Péter Fotó: Facebook

- Ha választókerületemben egy település, egy közösség komoly ünnep kapcsán büszke saját és ősei teljesítményére, akkor arról be szoktam számolni itt, az ország házában – kezdte felszólalását a képviselő, majd elmondta: idén 800 éve annak, hogy Vasszilvágy nevét először említették írásban a vasvári káptalan 1217-es birtokösszeíró oklevelében. A település a 16. században kettévált, 1935-ben egyesítették Alsó- és Felsőszilvágy községekből előbb Kétszilvágy néven, majd nevét a mai Vasszilvágyban állapították meg. – Ezen a helyen tehát a magyarok az elmúlt ezredévben osztoztak a nemzet sorsában – jelentette ki Ágh Péter.

A képviselő arról is beszélt, hogy az eltelt évszázadokban számos kihívás előtt állt hazánk, számos támadást, leigázást és diktatúrát kellett elviselnünk. – Tatárt, törököt, németet, oroszt. Hányszor lett volna így alkalom, hogy elpusztuljon az egész nemzet? – tette fel a kérdést Ágh Péter, majd hangsúlyozta: a magyarok és köztük a Vasszilvágyon élők életösztöne nagyobb volt mindazoknál a kihívásoknál, melyek a történelem során el akartak minket törölni.

Ágh Péter méltatta azokat a személyeket, akikre büszke lehet a falu: innen indult Bódi Tóth Elemér író, költő, újságíró, Nagy Alajos tanár, zenetörténész. Devecsery László költő, író, tanár és Pődör György költő, mérnök-tanár, ásványgyűjtő.

- Büszkék a helyiek Horváth István és Vincze László festőművészekre, Sulyok János népi fafaragóra, valamint Major Gyula és Major Gyuláné díszpolgárokra – hangzott el az Országgyűlésben.

- Azt gondolom, hogy párthovatartozástól függetlenül kijelenthetjük: osztozhatunk abban a büszkeségben, mellyel Vasszilvágy lakói saját otthonukra tekintenek. A múlt teljesítményében sok olyan pillanat van, amelyre joggal gondolhatunk felemelt szívvel – zárta gondolatait Ágh Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában