VENDVIDÉK

2017.11.15. 15:14

Kisparaszti szálalóerdő lesz

Olyan lesz, lehet a táj, mint régen

VN

Az erdő most ezt a képet mutatja Apátistvánfalva határában. Fotó: Bognár Ildikó

Tájtörténeti és természetvédelmi szempontból is kiemelkedő az úgynevezett kisparaszti szálalás – írta szakmai beszámolójában Heffenträger Gábor, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője.A munka célja, hogy az erdőben kialakuljanak az őrségi parasztemberek sokrétű igényeit kiszolgáló részek – vagyis olyan fák éljenek, amelyeket egykor ténylegesen használtak, felhasználtak a Vendvidéken élők. Például egykor a nadrágszíjparcellákon elhelyezkedő erdőből azt a faegyedet vették ki, amelyre épületfa, szerszámfa, tűzifa céljából szükség volt, miközben az olyan parlagon hagyott földeket pedig, amelyeken szépen nőtt a fenyő, meghagyták erdőnek.

Az erdő most ezt a képet mutatja Apátistvánfalva határában. Fotó: Bognár Ildikó

Ebben a mozaikos tájban gyakran változott a használati forma és akár néhány évtized alatt erdőből rét, szántóból pedig „erdő” lett. Az erdőkép igen változatos volt – ezt szeretnék visszakapni a területen, legalább részben a Vendvidéken. Hiszen az így kezelt erdők számos ritka növényfaj megőrzését segíthetik elő: mint a korpafüvek, körtikék, bordaharaszt és egyéb páfrányok. A szakemberek azt remélik, hogy öt-tíz év múlva már látszik a kisparaszti jegyeket már magában hordozó erdő – elkezdték a kialakítását, első lépésként fahasználatra jelöltek ki egy fenyőelegyes lomberdőt Apátistvánfalva határában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában