VÉP

2017.11.10. 18:40

Vépi jubileumról emlékezett meg az ország házában Ágh Péter

Idén 800 éve annak, hogy egy okiratban először említették a város nevét. A vépi emberek teljesítménye előtt hajtott fejet Ágh Péter országgyűlési képviselő az ország házában. 

Tersztyánszky Krisztina

 

- Illő, hogy nem feledkezik el a múltjáról a Vas megyei kisváros, amely komoly lokálpatrióta tudattal rendelkezik és joggal büszke az elődök teljesítményére, amely erőt adhat a jelen és a jövő építéséhez is – kezdte felszólalását Ágh Péter. A település krónikáját ismertette: Vép már az ókorban az ősi Savaria elővárosa volt. A honfoglalás idején Bulcsú népéhez tartozó magyarok telepedhettek meg itt. 1217-ben II. András királynak köszönhetően keletkezett, most 800 éves oklevél szerint az udvarnokok és a vasvári káptalan osztozott ezen a területen. Írásos említést 1240-ből is találunk, amikor IV. Béla király megújította a Wepy-i udvarnokok kiváltságait. Vép királyi megerősítéssel 500 esztendővel ezelőtt került az Erdődy család birtokába. Bár kisebb ideig zálog révén a Zrínyiekhez került a terület, a későbbi évszázadokban meghatározó lett az Erdődy család. A vépi emberek az elmúlt évszázadokban minden viszontagság ellenére megőrizték a települést a város mai polgárainak, akik Vépet a „világ közepének” tartják. Munkájukkal ma is sokat tesznek azért, hogy tevékenységük révén ne csak a saját maguk és kisebb közösségeik, hanem az egész város gyarapodni tudjon és sikeres legyen. Végül a jubileumi évben azt kívánta, hogy az ősök elkötelezettségéből erőt merítve a jövőben is építkezni tudjon a település és a benne élő közösség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában