kéménytűz

2017.12.04. 12:43

4 kéménytűzhöz vonultak a vasi tűzoltók a hétvégén

A mínuszoknak és a téli időjárás beköszöntének következtében több háztartásban a tüzelő és fűtőberendezések füstelvezetőjében keletkezett tűz december első hétvégéjén a megyében.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Illusztráció

Családi ház kéményében lerakódott korom gyulladt meg Rábapatyon, a Bem utcában szombaton délelőtt. A sárvári hivatásos tűzoltók a vegyes tüzelésű kazánból az éghető anyagot eltávolították, majd a kémény koromzsákjából az éghető anyagot kiszedték.

Kéményben lévő lerakódott korom égett, szikrázott Kőszegen, a Királyvölgyi utcában szombaton délután. A kőszegi önkormányzati tűzoltók a tüzelő és fűtőberendezést megvizsgálták, a cserépkályha égésteréből az izzó hamut és parazsat kiszedték, ezzel az izzást megszüntették. Az egység felhívta a lakók figyelmét arra, hogy a kéményseprő felülvizsgálatáig a fűtőberendezést nem használhatják. A lakók a fűtést mást fűtőberendezéssel megoldották, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szintén az égéstermék elvezetőben izzott a lerakódott éghető anyag Szombathelyen, a Bogáti úton szombaton az esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egység a vegyes tüzelésű kazánból az égésterméket eltávolította, ezzel az izzást megszüntette, a kéményseprő-ipari közszolgáltató további ellenőrzéséig a tulajdonos számára a kémény használatát megtiltotta.

Lakóépület szobájában lévő fa álmennyezet és az alatta lévő kanapé karfája gyulladt meg Szombathelyen, a Jégpince úton vasárnap az esti órákban. A helyszínre a szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység kiérkezéséig a lakók a tüzet eloltották. A szombathelyi tűzoltók hőkamerával átvizsgálták az ingatlant, izzást nem tapasztaltak. Az egység kérte a lakót a kéményseprő által kiadott dokumentum felmutatásáról, amit az ott lakó nem tudott megtenni, így a tűzoltók értesítették a kéményseprő vállalatot. Az egység felhívta az ingatlan tulajdonosának a figyelmét arra, hogy a vizsgálatig a cserépkályhát ne használja. Lakosságvédelmi intézkedésre az eset kapcsán nem volt szükség. Egyik eset kapcsán sem sérült meg senki.

A szilárd tüzelőanyagok, vagy olaj égetésekor a korom lerakódhat a kéményben, ez a réteg sok esetben a magas hő hatására meg is gyullad. A kéményben keletkezett tűz könnyen átterjedhet a lakóházra. Mindezek elkerülése végett fontos, hogy a kéményseprő el tudja végezni a kémény tisztítását a háztartásokban, amelynek köszönhetően a kéménytüzek megelőzhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában