KŐSZEG

2017.12.14. 20:29

Aki mindig hazatért Kőszegre: Kiss János altábornagy emlékére

Emlékező beszéddel és koszorúzással tisztelegtek Kiss János altábornagy kőszegi síremléke  előtt. 

Cseszkó Tamás

Dr. Hende Csaba beszédében hangsúlyozta: az erdélyi származású altábornagy ezer szállal kötődik Kőszeghez Fotó: Ohr Tibor

 

Dr. Hende Csaba beszédében hangsúlyozta: az erdélyi származású altábornagy ezer szállal kötődik Kőszeghez Fotó: Ohr Tibor

A kőszegi képviselő-testület tagjai dr. Hende Csabával, az Országgyűlés alelnökével, országgyűlési képviselővel közösen tisztelegtek Kiss János altábornagy síremléke előtt a helyi temetőben.

A mártírhalált halt magyar katonatiszt halálának hetvenharmadik évfordulóján megtartott emlékezésen dr. Hende Csaba beszélt az erdélyi származású altábornagy pályájáról, aki ezer szállal kötődik Kőszeghez.

Az altábornagy ősrégi, székely nemesi katonacsaládból származott, 1902-ben végezte el a nagyszebeni hadapródiskolát. Vasvármegyei évei a nagy háború után, a kőszegi katonai alreáliskolában folytatódnak. – Iskola a határon – utalt dr. Hende Csaba – Ottlik Géza azonos című regényére, amely az egykori rangos kőszegi intézmény életét mutatta be. Ott folytatta ugyanis pályafutását Kiss János, méghozzá tanárként. A legendás altábornagy egyébként Kőszegen ismerkedett meg feleségével is. Némi országos, katonapolitikai kitérő után, 1939-ben tiltakozva az ország német orientációja ellen nyugdíjba vonult és ismét Kőszegen telepedett le.

- Két pogány közt, egy hazáért – volt a mottója dr. Hende Csaba emlékező beszédének. – Két totalitárius rendszer szorításában, egy igazi magyar hazafinak csak a mártíromság adathatott meg, azokban a vészterhes időkben igazán hősies kiállás volt hazánk szuverenitásának, függetlenségének és felemelkedésének képviselete. Ezen magasztos elvek vállalása sokak számára jelentette akkoriban a biztos halált – foglalható össze dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő beszéde Kiss János altábornagyról.

A kegyeleti megemlékezésen az önkormányzat és helyi intézmények képviselői, katonai és hagyományőr szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit az altábornagy és felesége síremlékénél.

A megemlékezésen közreműködtek a kőszegi darabontok, a nyugállományúak egyesületének tagjai, valamint a MH 12. Arrabona Légvédelmi rakétaezred díszőrei.

A koszorúzást követően a parlament alelnöke és Huber László polgármester megtekintették a temető nemrég felújított első világháborús síremlékeit is. cst

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában