Új tornaterem

2017.12.20. 07:00

Az államtitkár is focizott a Premontrei gimnázium új tornatermének avatóján

Birtokba vették a Premontrei gimnázium megújult tornatermét, Soltész Miklós államtitkár futballmeccsel ünnepelte az átadót.

Budai Dávid

Átadták tegnap délelőtt a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium felújított tornatermét, amely csupán egy része annak a 900 millió forintos fejlesztésnek, amely várhatóan a jövő év szeptemberére fejeződik be teljesen, mondta Véghné Busics Hilda, az iskola igazgatója. Jövőre több új tantermet, valamint torna- és táncszobákat alakítanak ki az intézményben. Megtudtuk: az elmúlt hónapokban csaknem ötszáz tornaórát kellett megoldaniuk úgy, hogy nélkülözniük kellett a termet, de szemmel láthatóan megérte várni.

Fotó: Unger Tamás

A tornateremben korszerűsítették a fűtést, védőburkolatot kaptak a bordásfalak. Kicserélték a kosárlabdapalánkot, a padlót és a világítást, a szellőzést pedig ventilátorokkal és elektromosan nyitható ablakokkal oldották meg. Ez utóbbira nagy szükség volt, ugyanis a terem fala korábban vizesedett, ám mostanra a szakemberek ezt a hibát is elhárították.

- Ekkora felújítás 1948 óta nem volt ebben a teremben – hangsúlyozta köszöntőjében Fazekas Zoltán Márton premontrei apát, aki emlékeztett a mozgás fontosságára, majd megáldotta a felújított termet.

- Tudom, mit jelent egy új csarnok, annak idején az én iskolámban nagyon keskeny és alacsony volt a terem. Olyan laposan lehetett csak kosárra dobni a labdát, ami már dacolt a fizika törvényeivel is.

- mesélte ifjúkori emlékeit a diákoknak Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadón. A politikus hangsúlyozta: II. János Pál pápa a Vatikánba költözése után sem hagyott fel a mozgással, aminek fiatalon kötelezte el magát. Amikor csak tehette, kirándult.

Az államtitkár felhívta a tanulók figyelmét arra is: a mozgás ad alapot ahhoz is, hogy a többi tantárgyban jól teljesítsenek. Ezt bizonyítandó az államtitkár is focimezt húzott, és Szarka Zoltán játékvezetése mellett kispályás focimérkőzésen vett részt az iskola tanáraival, diákjaival.

Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár focival avatta a tornatermet. Fotó: Unger Tamás

2021-ben lesz a 900. évfordulója annak, hogy a köznevelésben jelentős szerepet vállaló premontrei rend megtelepedett Magyarországon. Ezért a kormányzat öt év alatt 9,7 milliárd forinttal támogatja a rend hitéleti, közösségi és az oktatást-köznevelést szolgáló épületeinek felújítását, építését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában