Vasi közlekedés

2017.12.05. 17:53

Egyre több az ittas sofőr!

Eddig kevesebb baleset történt idén mint tavaly, de a mostani időszak a legnehezebb az autósoknak.

Budai Dávid

Egy héten belül két halálos baleset is történt Vas megyében. Vasárnap este egy körmendi férfi tartott Egyházasrádóc irányába, majd lesodródott az útról és egy fának csapódott. A roncsokat csak órákkal később, hétfőn reggel találták meg, az autót vezető férfi feltehetően azonnal meghalt. Egy héttel ezelőtt pedig Csákánydoroszlónál történt halálos kimenetelű baleset, amikor két autó frontálisan ütközött, itt a vétlen autó sofőrje veszítette életét.

Ugyancsak a vétlen sofőr sérült meg életveszélyesen egy nappal később, november 30-án, amikor Bő és Lócs között kikanyarodott elé egy másik autó.

November 17-én egy kerékpárost gázolt el Szentgotthárdnál két autó is, a kerékpáros nem élte túl a sérüléseket, mint ahogyan az a három nappal korábban, november 14-én este Szombathelyen elgázolt idős nő sem, aki az úttesten akart átkelni.

Statisztikailag a legveszélyesebb időszak

Közlekedési szakértők minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy ilyenkor a legveszélyesebb az utakra merészkedni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint minden évben több baleset történik ilyenkor, mint az év többi időszakában. 2014-ben a három őszi hónapban átlagosan öt, 2015-ben hat, míg tavaly kilenc százalékkal több személyi sérüléssel járt közúti közlekedési baleset történt, mint az év többi hónapjában.

A vasi katasztrófavédelem két héttel ezelőtt hívta fel az autósok figyelmét arra, hogy az időjárási körülmények figyelembevételével válasszuk meg vezetési stílusunkat és sebességünket. Amennyiben hosszú útra indulunk, mindig tartsunk magunknál takarót és elegendő mennyiségű folyadékot. Vigyünk magunkkal elemlámpát, térképet, és töltsük feltelefonunkat indulás előtt. Ellenőrizzük, hogy működnek-e a fényszórók, ködlámpák. A kényszermegállás esetére gondoskodjunk láthatósági mellényről. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a riasztásokat komolyan kell venni, mivel az időjárási viszonyok hirtelen és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki. Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondoljuk át: feltétlenül szükséges-e elindulnunk.

Javuló tendencia?

Az utóbbi időszak tragikus és súlyos balesetei ellenére Vas megyében csaknem minden mutató javult, derült ki a KSH napokban közzé tett adataiból. Az év első kilenc hónapjában csaknem ugyanannyi baleset volt mint tavaly, viszont a vizsgált időszakban öttel kevesebb halálos kimenetelű baleset történt, és héttel kevesebben haltak meg. Tavaly különösen sokan, egész évben összesen 26-an veszítették életüket a vasi utakon. Csökkent a súlyos sérüléses balesetek száma, és a járművezetők is kevesebb bajt okoztak. Ebből azonban az is következik, hogy a gyalogosok figyelmetlenebbek idén. Szeptemberig már hárommal több balesetért voltak felelősek, mint tavaly egész évben. Ami pedig különösen elszomorító, hogy több olyan baleset történt, amelyet ittas sofőr okozott. A Körmendi Járásbíróság a jövő héten tárgyalja azt a március 30-án okozott balesetet, amikor Szentgotthárd közelében az erősen ittas és gyógyszerek hatása alatt álló vádlott áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy motorossal. A motoros felcsapódott a motorháztetőre, a szélvédőre, majd onnan az úttestre esett, és a helyszínen meghalt. Az országos adatokat vizsgálva látható, hogy összességében rosszabbodott a helyzet. Hárommal több halálos áldozata volt az utaknak idén az első kilenc hónapban, és több lett a súlyos sérüléssel járt baleset is, valamint a gyalogosok is több balesetet okoztak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Igaz viszont, hogy idén sokkal kevesebb az ittas sofőr, ami Fejér, Baranya, Tolna, Heves és Csongrád mellett tulajdonképpen csak nálunk nem mondható el.

Hétfői közleményében a vasi rendőrség arról számolt be, hogy 24 óra alatt három autósnál merült fel a gyanú, hogy alkohol fogyasztását követően ültek volán mögé. Az utóbbi idők tragikus kimenetelű balesetei, valamint a több figyelmetlen gyalogos és ittas sofőr remélhetőleg elgondolkoztat mindenkit, és így talán bízhatunk abban, hogy mindannyian felelősségteljesen veszünk részt a közlekedésben.

Az ünnepi időszak sem segíti a nyugodt közlekedést, pedig már csak 18 nap, és itt a karácsony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában