összetartozás

2017.12.28. 21:17

Erősre fonták a szociális hálót: mindenki ott segített, ahol tudott

Számos karitatív és szociális program erősítette az összetartozást Kőszegen a szeretet ünnepén.

Cseszkó Tamás

A kőszegi önkormányzat mellett civil szervezetek is kivették a részüket a karitatív tevékenységből. Idén több mint 450 család kapott 16 ezer forintos önkormányzati támogatást, lehetett pályázni tűzifára is, huszonnyolcan kaptak két-két köbméter fát. Huber László polgármester elmondta: amennyiben ez a mennyiségű tűzifa kevésnek bizonyul, az önkormányzat újabb pályázatot ír ki a jövő év elején.

A városi plébánia december 20-áig tartós élelmiszereket gyűjtött a rászorulók megsegítésére.

Baranyai Csaba evangélikus lelkésztől megtudtuk, a gyülekezet csatlakozott az evangélikus egyház országos akciójához, amelyben a közel-keleti áldozatoknak és az iraki keresztényeknek gyűjtöttek.

– Természetesen a helyi rászorulókról, idősekről sem feledkezünk meg, nekik évről évre egyre több adomány gyűlik össze a hívektől, még Erzsébet-utalványt is felajánlottak – mondta el a lelkész. A kisebb csomagokat a szeretetotthonokba is eljuttatják, évente tíz-húsz családot tudnak segíteni ajándékcsomagokkal.

A Kőszegi Szociális Gondozási Központ is régóta fogad felajánlásokat szervezetektől és magánszemélyektől.

A Concordia-Barátság Énekegyüttes 1978 óta minden évben karácsonyi koncerttel hozza közelebb az ünnepet a kőszegiekhez, ők így segítenek Fotó: Ohr Tibor

– Jellemzően ruhaneműt, játékokat és élelmiszeradományokat kapunk, de a hajléktalanok átmeneti szállására hetente kétszer érkezik pékáru adomány Michael Glavanovitsnak köszönhetően, kizárólag ellátottjaink részére. Michael Glavanovits vasárnaponként huszonöt hajléktalannak ebédet is fizet az egyik helyi étteremben, előre kiosztott étkezési jegyek alapján – tájékoztatott ünnepi akcióikról Raposa Helga intézményvezető. Az adventi időszakban nem tétlenkedtek a kőszegi karitász munkatársai sem. Rábai Ferenc szervező szerint sikeres volt az egyik nagy bevásárlóközpont háromnapos akciója: 590 kilogramm élelmiszert tudtak kiosztani a rászorulóknak.

A gyűjtést a hagyományos jótékonysági koncerttel is kiegészítették, abból mintegy 150 ezer forint gyűlt össze. A karitász december 21-én a hajléktalanoknak főzött vacsorát, ahol 35-40 rászorulónak tudtak meleg étellel szolgálni.

Kovács Miklós, a város ismert és lelkes szakácsa hagyományos ételosztást rendezett. Az aranyvasárnapi akcióban idén is mintegy száz adag ételt osztott ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában