Nagygeresd

2017.12.28. 16:55

Eszter már lép, de újra megműtik Barcelonában

Sikeres volt a legutóbbi műtét, látványosan javult a ritka neurológiai betegséggel élő Horváth Eszter állapota. Májusban újra Barcelonába utazik a család, Nazarov professzor megint megoperálja a 23 éves lányt.

Tóth Kata

Eszter összpontosít: egyik lábát a másik után teszi a padlóra, indul a kör a nappaliban Fotó: Szendi Péter

– Gyere, állj fel ügyesen, tedd le az egyik lábadat a másik után – így biztatják a szülők az ágyon stabilan ülő lányukat, amikor meglátogatjuk a családot. Eszter le sem veszi a szemét a fényképezőgépről, aztán ocsúdva a bűvöletből, koncentrál, mozdítja előre a bal lábát, mozdul a jobb is, emeli a csípőjét, először visszahuppan az ágyra, másodjára feláll. Az édesanyja a támasza, az édesapja, Horváth András felálláskor az oldalát tartja, hogy ki ne billenjen az egyensúlyából, majd tapsol a következő lépésért. A nappaliban tesznek egy kört, hétköznapokon 12-14 kör a megtett táv. – December eleje óta a bal lábával is tudjuk léptetni kislányunkat – mesélik, és videót mutatnak, ott folyamatosan lépked Eszter. Horváthné Nagy Ibolya, az édesanya laptopján újabb őszi felvételek: Eszter boldogsága, ahogy kerti traktort vezet az édesapja segítségével.

Eszter összpontosít: egyik lábát a másik után teszi a padlóra, indul a kör a nappaliban Fotó: Szendi Péter

Tíz hónapja jártunk utoljára Horváthéknál: akkor több őssejtbeültetés után második izomlazító műtétjére készült a ritka neurológiai betegséggel született, 23 éves Eszter. Nazarov doktort keresték fel Barcelonában: a műtéttel – összesen 33 apró vágással járó bemetszést végzett az orvos a lány arcán, halántékán, bal és jobb kezén, csuklyásizmán és lábain – tovább javult feszes izmainak állapota. (Az orvosi magyarázat a bemetszésekre: ha a feszesség okozta blokkokat oldja Nazarov professzor, akkor javul az izmok oxigénellátása, ez jobb agyi kapcsolatot eredményez, újabb mozgásfunkciók indulhatnak el, és képes lesz megerősödni az addig gátolt izomtömeg.) Más változás is van: Eszter jobban figyel, és a kevésbé letapadt izmokkal felszabadultabban tud mozogni, élni, magyarázzák a szülők, akik a barcelonai műtét után kéthetes ausztriai rehabilitációra is elvitték lányukat. A kettő együtt hatott: intenzív a fejlődés Eszternél, aki naponta egy órát ül speciális biciklijén – a műtét óta van, hogy 3600 métert teker. A korábbi tornák, terápiák is megmaradtak naponta otthon, és szakemberekhez is járnak Ostffyasszonyfára, Nagykanizsára.

A tavaly megfogalmazott álom, hogy Eszter tanuljon meg lépni, teljesült, de további beavatkozásra van szükség. Újabb állapotjavulást várnak a szülők a jövő májusra előjegyzett barcelonai műtéttől, ami jócskán megterheli a családi kasszát. Horváth András és felesége mindenkinek köszönik az eddigi segítséget, de azt sem rejtik véka alá, hogy nagy szükségük van további támogatókra. Két éve létrehozták az „Eszter mosolyáért” Alapítványt, amelynek számlájára köszönettel fogadják az adományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában