a hét hírei

2017.12.10. 19:00

Ez történt a múlt héten – pékhiány, vasi Mikulások, akadálymentes gyalogátkelők

Mindenhol hiány van a pékekből – Vas megye sem kivétel. Jó hír a gyengénlátóknak: akadálymentesítik a megyeszékhely gyalogátkelőit, erről is beszámoltunk a héten. És természetesen nem maradtunk le a Mikulás látogatásairól sem.

VN

Gorza István és Szabó Tamás az elkészült kenyereket szedik ki a sütőből Fotó: Nagy Jácint

 

Gorza István és Szabó Tamás az elkészült kenyereket szedik ki a sütőből Fotó: Nagy Jácint

Nagyjából 6 ezer munkavállaló, köztük 3 ezer pék hiányzik jelenleg a sütőiparból – jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Pékszövetség a közelmúltban egy budapesti tanácskozásán. Septe József, a szövetség elnöke szerint az iparág az ereje végén jár, a cégek nyeresége kevés, emiatt tartós működésük veszélyben van. Nem futja a már elengedhetetlen béremelésre és a technikai fejlesztésekre sem.

A Vörösmarty utcának már több kereszteződésében beépítették a taktilis járdajeleket. Bősze György egyesületi elnök és vakvezető kutyusa már jól tájékozódnak rajta Fotó: Nagy Jácint

Horváth Tibor, a szombathelyi Ferrosüt Sütő- és Édes-ipari Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Pékszövetség tagja elmondta, ők is küzdenek a munkaerőhiánnyal. Ennek oka részben az utánpótlás hiánya. Mivel megszüntették a pék-cukrász képzést, ma már csak önállóan lehet a két szakmát tanulni, márpedig egyedül a pék szakma sokaknak nem annyira vonzó.

A kenyéraktualitások mellett a közlekedés is adott témát a héten: önkormányzati költséggel elindult a megyeszékhelyen egy több éven át tartó beruházás, amelynek során akadálymentesítik a legforgalmasabb csomópontok gyalogátkelőhelyeit. Elsősorban a vakoknak és gyengénlátóknak segít az új módszer, de megkönnyíti a mozgássérültek közlekedését is. Néhány zebránál már találkozhatunk is az új megoldással. Az úgynevezett taktilis járdajel azt jelenti, hogy a burkolatba a gyalogátkelőhely előtt különféle mintázattal ellátott járdalapokat építenek be. A látók számára nem árt megmagyarázni: a csíkos felületű lapok az iránytartást segítik, míg a pöttyös járófelület veszélyt jelez. Ezen a lábbal érzékelhető információn kívül a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének tagjai egy kulcstartó méretű távirányítót is igényelhetnek, amelynek segítségével aktiválhatják maguknak a hangos útmutatást is, és megtudhatják, épp hol járnak, milyen kereszteződéshez érkeztek, és ott épp milyen színnel világít a lámpa.

A pékhiány és az akadálymentesítés Szent Miklós napja körül volt téma – de nem maradtunk le a Mikulás érkezéséről. Zsákban hozták az örömöt a nagyszakállúak a héten. Beszámoltunk egyszerre három Mikulásról, akik bár nagyon különböznek egymástól, egyvalamiben mégis nagyon hasonlítanak: a gyerekek mindegyikükben az igazi Mikulást látják. Nem véletlenül.

A Mikulás (Nika Róbert) odaadja a plüssmackót az alvó Andrisnak. Fotó: Nagy Jácint

Egy Mikulás Andrisnál, a súlyosan beteg kisfiúnál járt: megsimogatta a fejét, beszélt hozzá, és persze ajándékokat vitt neki, egy plüssmackót is. Egy másik pirosruhás nevelőotthonban nevelkedett, komoly küzdelmek árán karriert épített, most pedig Mikulásnak öltözve szeretne visszaadni valamit abból a szeretetből, amit kapott, még az sem baj, ha másoknak adja vissza. Egy harmadik nagyszakállú pedig minden évben 20 ezer forintot költ édességre, hogy azt ilyenkor három napon át szétoszthassa, csak úgy, mert jólesik látni a gyerekek örömét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában