A téli közlekedés veszélyei

2017.12.04. 06:59

Hogyan készítsük fel autónkat és magunkat a téli utakra?

Ugyan jelentősebb havazás még nem volt, a kemény mínuszok egyértelművé tették: megérkezett a tél. Nem csak az autókat kell felkészíteni, a sofőröknek sem árt felkészülni a megváltozott körülményekre. 

Kelemen Attila

Télen az autósok dolgát leginkább a hóátfúvások és a rendkívül csúszós hidak, felüljárók nehezíthetik meg. Fotó: Shutterstock

Ugyan többen örülnek a téli időjárásnak a hó miatt, sokan mégis bosszankodva fogadják. Leginkább az autóvezetők szeretnék kihagyni a balesetveszélyes hóátfúvásokat, lejegesedett útszakaszokat, illetve az autó működését megnehezítő fagyokat.

Nem újkeletű dolog, hogy a gépjárművekkel történő közlekedés a téli hónapok alatt a közlekedőktől fokozott óvatosságot és nagyfokú körültekintést igényel, hiszen az útviszonyok szinte méterről méterre változhatnak.

A legtöbb baleset a kritikus időszaknak számító hajnali és a reggeli órákban történik – főként a hidakon, felüljárókon és az erdős útszakaszokon. Azért, hogy egy esetleges karambolt elkerüljünk, nem árt pár dolgot szem előtt tartani.

Mire figyeljünk?

Mielőtt autóba ülnénk, vizsgáljuk át az autót. A gépkocsikat – főként egy hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, ellenőrizni minden biztonsági berendezést és tartozékot: a világítást – a fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani -, a gumiabroncsokat, az akkumulátort és a fékrendszert is. Továbbá figyelni kell a deresedés vagy havazás esetén az első és hátsó szélvédő alapos letisztítására, lekaparására – nemcsak reggel, hanem napközben is.

A csúszós-jeges útszakaszokra jellemző az úttest felületének színváltozása. Ha a fénylő, jeges útburkolatra ráhajtunk, a kerekek gördülése által okozott hanghatás is nagyobb lesz. Éppen ezért télen nagy veszélyt rejtenek a beláthatatlan útívek, kanyarok, amelyek előtt időben csökkenteni kell a gépjármű sebességét.

Ajánlatos a téligumik használata, és ilyenkor figyelmet kell fordítani a levegőnyomásra is. Ne feledjük, a gumik tapadása hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökken. Havazás esetén fokozott óvatossággal kell közlekedni nemcsak a főutakon, hanem azokon az alsóbbrendű utakon is, ahova még az ekéző-, szórógépek nem jutottak el: bárhol előfordulhat síkosság, és az autó könnyen irányíthatatlanná válhat.

Télen az autósok dolgát leginkább a hóátfúvások és a rendkívül csúszós hidak, felüljárók nehezíthetik meg. Fotó: Shutterstock

Szerelkezzünk fel!

Télen a személygépkocsival történő közlekedés során számtalanszor szükségünk lehet a jól működő ablaktörlőkre, a jégkaparóra, a jégoldó spray-re, a megfelelő ablakmosó folyadékra, a páramentesítőre, illetve a hóláncra.

Ügyeljünk arra is – főleg hosszabb utazás esetén -, hogy szükség esetén legyen a járműben takaró, meleg ruházat, kis lapát, vontatókötél és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is.

Haladásunk során az autó stabilitása jeges útszakaszon váratlanul megváltozhat, ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatot. Adott szituációban ne ijedjünk meg, az autó sebessége gázlevétellel és motorfékkel csökkenthető. Lassabb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetők a közlekedési balesetek, illetőleg a nagyobb követési távolság betartásával elkerülhetők az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások és a velük együtt járó kellemetlenségek.

MIÉRT CSÚSZNAK JOBBAN A HIDAK?

Azokon az útszakaszokon, ahol nem csupán felülről kapja az útburkolat a hideg levegőt, lényegesen csúszósabbá válhat az út felülete. A hidakat és a felüljárókat alulról is hűti a fagyos levegő, így azokon hamarabb és gyorsabban megfagy a csapadék. Ráadásul a hidak közelében a páratartalom is lényegesen nagyobb, így ott nagyobb lecsapódásra és vastagabb jégrétegre lehet számítani. Ugyanez igaz a magasabban fekvő, erdős részeken vagy a folyók mellett is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában