Hende Csaba

2017.12.29. 11:20

„Évtizedes feladatokat oldottunk meg”

Miközben Európa számos városában már nem mernek esténként kimenni az emberek az utcára, Magyarországon, így Szombathelyen is békés építkezés zajlik – mondta évértékelőjében dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

Cseszkó Tamás

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke is értékelte az elmúlt esztendőt, amely szerinte sok jót hozott térségünknek Fotó: Besenyei Gergely

Amikor 2014-ben harmadszor nyertem el egyéni képviselőként az állampolgárok bizalmát, az inspirált leginkább, hogy jó és maradandó dolgokat kell alkotni.

– foglalta össze küldetésének lényegét dr. Hende Csaba, akit arra kértünk, értékelje a 2017-es esztendőt.

Szombathely országgyűlési képviselője ebben az évben fontos feladatot kapott, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke és a Fidesz frakcióvezető-helyettese lett 2017. október 1-jétől. Az országgyűlési képviselő szerint a legfőbb vívmány, hogy térségünk továbbra is a béke szigete, az országos átlaghoz képest is alacsonyabb a bűncselekmények száma.

– Miközben Európa számos városában már nem mernek esténként kimenni az emberek az utcára, Magyarországon, így Szombathelyen is békés építkezés zajlik – húzta alá a képviselő, aki szerint a városban folyamatosan dübörögnek a munkagépek, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, közintézményeket újítanak fel.

Elkészült a Haladás Sportkomplexum, amelyet már birtokba vett a szombathelyi sportszerető közönség. A visszajelzések és a futballcsapat legutóbbi három győztes mérkőzése pedig azt mutatja, hogy jó döntésnek bizonyult e látványos létesítmény megépítése.

– fogalmazott dr. Hende Csaba. Hozzátette: ezzel egy időben megújult a Fedett Uszoda, és letették a jégcsarnok alapkövét is. – A napokban adtuk át a Szent Márton és a Berzsenyi tereket, amelyek újabb ékkövei a városnak – foglalta össze a képviselő, majd kiemelte, hogy azokkal egy időben a Területi Operatív Program (TOP) pályázatán jelentős vissza nem térítendő támogatást nyert a város egyebek között a sportház, a képtár és a víztorony felújítására is. – Ezek olyan szimbolikus szombathelyi épületek, amelyek felújítása évtizedek óta váratott magára – hangzott el.

Dr. Hende Csaba beszélt a közlekedésfejlesztés fontosságáról is, kiemelve, hogy az M86-os gyorsforgalmi utat láthatóan gyorsan megkedvelték az autósok. – Nem állunk meg, immáron kormányhatározat van arról, hogy kezdődhet a Szombathely–Kőszeg közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervezése, az M8-as út tervezett fejlesztése pedig még közelebb hozhatja Vasvárt és Szentgotthárdot is – hangoztatta a politikus, aki szerint a közlekedésfejlesztés évtizede zajlik ma a térségünkben. A közösségi közlekedésfejlesztés kapcsán elhangzott, hogy a buszpályaudvar a vasútállomás környékére költözhet, és igencsak korszerű közlekedési központ jöhet létre. Erre a célra csaknem 650 millió forintot biztosít a kormány.

Szombathelyen kívül 11 kistelepülés is tartozik hozzám, ott is sok jó dolog történt az elmúlt esztendőben.

– mondta el dr. Hende Csaba, példaként említve a Sét, Bucsut, Balogunyomot, Nardát érintő csapadékelvezetési programot. Felsőcsatáron és Pornóapátiban megújulhatott a nemzetiségi óvoda és az iskola. Vaskeresztes Szentpéterfával konzorciumban pályázott sikerrel az orvosi rendelő fejlesztésére. Dr. Hende Csaba szólt arról a 152 millió forintos projektről, amelynek köszönhetően Sében fejleszthetik a kerékpáros úthálózatot is.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke is értékelte az elmúlt esztendőt, amely szerinte sok jót hozott térségünknek. Fotó: Besenyei Gergely

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy dr. Hende Csaba szerint mi lesz a következő időszak legfontosabb kihívása. Mint mondta, helyi és globális szintű problémákkal egyaránt foglalkozni kell. – Továbbra sem adtuk fel a harcot, amelyet a Falco-gyár környezetterhelése ellen folytatunk. Határozott álláspontom az, hogy ebben az ügyben sincs szégyenkezni valónk. 2017-ben is haladtunk, a gyár felszerelte a mérőműszert és építi a szűrőberendezést is. De nem dőlhetünk hátra, az a feladatunk, hogy be is tartassuk a vállalásukat az utolsó betűig – hangzott el.

A beszélgetés végén szó esett az illegális bevándorlás kérdéséről is. – A nemrég lezajlott nemzeti konzultáció minden rekordot megdöntött: több mint 2,3 millió ember mondta el a véleményét. Országgyűlési képviselőként fontosnak tartom, hogy találkozzak a szombathelyi, vasi emberekkel, így az elmúlt hetekben személyesen is számos polgárral volt alkalmam beszélgetni. Jó volt érezni a támogatásukat, a Soros-terv elutasítása ugyanis kétségkívül pártokon felüli ügy, az pedig immáron bizonyossá vált, hogy bevándorlási kérdésben csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak a magyar emberek.

– Miközben az ellenzék leginkább önmagával van elfoglalva, mi továbbra is a térségért dolgozunk – emelte ki dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy a következő választások tétje az lesz, hogy meg tudjuk-e őrizni a biztonságos építkezés lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában