karácsonyi fényár

2017.12.04. 12:59

Idén láthatunk utoljára Las Vegas-i fényeket Csákánydoroszlóban? (videó)

Immáron 7. éve rendezik meg Csákánydoroszló egyik családi házánál az egyre nagyobb méreteket öltő karácsonyi fénykiállítást, melynek alkotóelemei Európa különböző országaiból érkeznek.

Gulyás Regina Olimpia

sdr

Az első összeállítás megalkotásának apropója a készítő szerelmének való kedveskedés. Gyurján János a pompás fénykompozíció megalkotója mesélt nekünk a megnyitó ünnepséget követően a kezdetekről és a jövőről.

Hány éve díszítitek fel ilyen extrém módon a házat és az udvart?

Hét éve kezdtünk neki. Eleinte csak néhány dísz volt, aztán szépen lassan egyre és egyre több lett. Advent első vasárnapja lett a világítás felkapcsolásának napja az évek alatt.

Honnan jött az inspiráció, mi ihletett?

Ez csak úgy jött. Nagyon szeretem a fényeket. Kezdetben a páromnak akartam kedveskedni, aztán ez lett belőle. Egyszerű hobbiból igazi szenvedéllyé vált.

Mennyi ideig tartott az idei kompozíció összeállítása, honnan szerezted be a hozzávalókat?

Az idei két hónapig tartott. Már szeptemberben nekiláttam. Raktam, raktam, és végül még ma is dolgoztam rajta, a megnyitó napján. A figurákat nem magam készítettem. Európa különböző országaiból, például Hollandiából, Németországból és Belgiumból szereztem be ezeket.

Van-e olyan alkotás, ami számodra különösen kedves?

Több olyan elem van, ami nagy vágyam volt. Ilyen például az idén először megjelenő jéghegy a jegesmedvék mögött. Az rendkívül látványos lett. Nagy büszkeség, hogy a háttér havazik, hiszen ez rettentő nagy munka volt. Csak ez több napot vett igénybe.

Melyek az új elemek idén?

A már korábban említett hegy, a jégolvadás, hóesés. Vannak újabb figurák is, más az elrendezés is. Több madár van a fán és ezek szebbek is a korábbiaknál. A patak idén hosszabb lett, most már végig hömpölyög az udvaron.

 

A páromnak hatalmas álma volt, hogy egyik éven legyen egy angyal is az udvarban, ez idén sikerült.

Mit tudhatunk a jövőbéli terveidről?

A következő évben nem készítem el a fénykompozíciót. Az ezt követő években viszonyt ismét szeretném majd, de a jövő év biztosan ki fog maradni.

A pompázatos összeállítást 8-10.000 ember látogatja évente. A Csákánydoroszló környéki településekről többen visszatérő vendégek az előző évekről. Az egyik látogató például minden évben megtekintette a fénykiállítást. Idén két gyermekével érkezett. Több kisgyermekes család is ellátogat a helyszínre. A gyermekeket lenyűgözte a fényár, a manójelmezesek, valamint a megnyitó végén érkező Télapó is, aki szaloncukrot osztogatott nekik. Gyurján János és családja a többi látogatóról sem feledkezett meg, matricakészlettel lepték meg őket.

Tóth Gábor Körmendről érkezett párjával és annak unokájával. A férfi első alkalommal látta a Las vegasi babérokra törő portát. Lenyűgöző, sosem láttam még ilyet. Az alkotó kiváló munkát végzett. Még számomra is érdekes felnőttként.- mondta.

A vasárnapi megnyitóról élőben is jelentkeztünk közösségi oldalunkon.

Amennyiben advent idején szívesen ellátogatna különböző programokra, ITT találhatja meg megyei listánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában